“Întunericul este o existență înspăimântătoare, dar acest înspăimântător este mai degrabă instinctual. Takamatsu-sensei spunea deseori că nu este nimic înfricoșător, dar nu toată lumea poate cuceri această frică. Să ne gândim cum putem aborda acest “înspăimântător” sau mai exact sentimentul de frică. Cred că frica, nu excesivă, este o reacție defensivă ce protejează omul, un excelent avertizor al pericolului. Considerați frica asemenea unui nor cumulonimbus (nori mari ce prevestesc furtuni). În mod reflex, alți nervi încep să acționeze. Îi putem numi nervi “marțiali”. Când cineva trece complet dincolo de aceștia, frica dispare și se va activa un “nerv al corpului victorios”. Desigur, doar o practică intensă și consecventă poate dezvolta aceasta” (Masaaki Hatsumi).

“Învingerea” acestei frici care se manifestă pe multiple planuri (de viitor, de nesiguranță, de a fi respins, etc) cred că este o nevoie majoră a societății actuale și cred că artele marțiale pot fi o alternativă excelentă și pot ajuta, alături, desigur de alte căi. Și în terapie văd atât de des cum frica somatizează și dă reacții fizice, uneori extrem de rapide.

Orice tradiție trebuie adaptată pentru a supraviețui vremurilor așa că această luptă cu Frica, acceptarea și folosirea ei în scopuri pozitive este una din direcțiile principale ale practicii mele, atât marțială cât și în terapie.

Cu multă încredere în viitor, și datorită a ceea ce am învățat până acum de la oamenii speciali întâlniți până acum,

Cristian Laiber.

Cristian Laiber
Cristian Laiber