Machida Kenshinsai, Nidai Soke Enshin Itto Ryu Batto Jutsu

Am aflat azi, ca inima lui sensei Machida Kenshinsai, Nidai Soke Enshin Itto Ryu Batto Jutsu s-a oprit dupa mai bine de 91 de ani. Ultimii ani au fost grei si pentru sensei, imobilizat la pat si pentru familia care i-a stat mereu alaturi. Deja modul in care l-am vazut tinutuit la pat si neputincios anul trecut m-a rascolit adanc si nu am putut scrie despre asta nimic atunci. Intr-un final mi-a intins mana si a incercat sa mai imi faca niste tehnici pe degete, cu singura mana pe care o putea misca…semn ca ma recunoscuse… Nu mai avea forta si totusi incerca sa imi transmita cunoastere si in acele momente. Si cred ca acel contact uman intre degetele noastre a fost mult mai important decat tehnica in sine. Am simtit ca despre asta era vorba, despre conexiune pentru ca Aiki si toate artele martiale sunt despre cum sa gestionezi conexiuni de cele mai diferite tipuri. A nu respinge conexiunea care poate uni si vindeca suflete.

L-am simtit mereu extrem de aproape pe Machida sensei si continui sa il simt. Sigur traieste prin mine si imi sunt si vor fi mereu toate momentele cu el, momentele in care ma tintuia la sol ferm dar cu dragoste, preocupat mereu sa nu imi faca rau, momentele in care imi aducea ceai si ma obliga sa iau o pauza din antrenament ca sa nu ma epuizez, momentele in care ma trezea noaptea din somn ca sa imi arate o sabie sau poze din tineretea lui si asta ducea inevitabil la un antrenament mai scurt sau mai lung. La momentele in care imi explica ce inseamna principiile sabiei si ale Aikijutsu prin caligrafii atat de aparte, cu pensulele lui deformate. Pentru ca, imi spunea el, “e mereu usor sa caligrafiezi frumos cu o pensula perfecta, si la fel e simplu sa tai bine cu o sabie perfect ascutita” – “trebuie sa te perfectionezi tu incat sa compensezi mereu imperfectiunea pensulei, sa simti sabia si sa compensezi permanent slabiciunea ei – abia atunci esti in relatie cu pensula , cu sabia”.

Machida sensei era si este sufletul artei sale, el demonstra tehnici pur si simplu “fiind”. Si acest “fiind” m-a marcat profund si traieste in continuare prin mine si sper si prin cei carora le dau mai departe toate acestea. Sunt atat de vii in mine amintiri pretioase de la sensei precum dureri ascutite pe care le simteam cand punea mana pe mine dar care treceau instant cand se oprea si radea de stangaciile mele, sau taceri lungi atunci cand isi aducea aminte de profesorii lui precum Kunii Zenya, Sato Kimbei, Ichio Oba, tatal sau si prieteni precum Gozo Shioda, Gogen Yamaguchi sau Ryuho Okuyama – giganti ai unei epoci martiale apuse. Si discutii tarzii in noapte, amintiri sharuite cu inima deschisa, povestiri despre sabii si Takeda Shingen, si mai ales acele strangeri puternice si tacute in brate sau de mana, atunci cand ne desparteam….Si toate randurile scrise din suflet pe scroll-urile de la dansul… Toate traiesc in mine si le voi pastra ca pe un cadou de suflet pe care am avut binecuvantarea de a le trai in viata aceasta. E o bucurie si o onoare ca v-am cunoscut Machida sensei, e o bucurie si o onoare sa merg mai departe cu Sandai Soke Takeshi Machita caruia de asemenea ii multumesc pentru prietenie, ghidare si deschiderea cu care duce arta mai departe. Este o poveste care doar continua altfel si ma bucur sa invat mai departe si din aceste etape ale povestii! Si povestea va continua prin fiecare din noi care va duce mai departe ceva din aceasta poveste, prin practica sa.

Si aceasta este imaginea in care imi voi aminti cel mai des de dansul, demn si cu o bucurie sincera de a practica si de a duce mai departe arta familiei sale, de a impartasi celor din jurul sau!

Multumesc tuturor celor care sunt alaturi, multumesc Machida Kenshinsai, multumesc familiei Machida care mi-a fost mereu o a doua familie in Japonia! RIP Machida Kenshinsai!

Cristian Laiber / Raiden Dojo Bucuresti