Motto: „Învățăm să ne luptăm pentru a nu mai avea nevoie de luptă

Mărturisesc că inițial nu am înțeles motto-ul Raiden Dojo. M-a pus puțin pe gânduri… Păi, ori ne luptăm, ori nu ne luptăm?! Sigur că mai auzisem în trecut că artele marțiale sunt, în realitate, o cale a păcii, nu a violenței, dar de cele mai multe ori acestea rămân doar niște cuvinte frumoase pe care le spui când vrei să fii profund. Nu-s mulți cei care le înțeleg sensul cu adevărat. Eu am început să înțeleg mai bine după ce am participat la primele antrenamente de arte marțiale tradiționale.

Artele marțiale tradiționale reprezintă atât un exercițiu de introspecție cât și unul de condiție fizică. În lumea profund dezechilibrată în care trăim, artele marțiale tradiționale practicate corect te ajută să te echilibrezi în interior, să-ți controlezi emoțiile astfel încât să-ți păstrezi luciditatea în orice situație.

Agresiunea poate fi orice problemă care ne afectează viața de zi cu zi, iar un răspuns la fel de violent sau agresiv din partea noastră este departe de a fi soluția.

Întotdeauna se vor găsi adversari mai puternici și diverse probleme care ne pot depăși propriile forțe. În astfel de situații, artele marțiale tradiționale îți oferă o strategie testată și perfecționată timp de zeci de generații, care asigură supraviețuirea și succesul cu efort minim.

Esența unei astfel de strategii este suplețea fizică precum și cea mentală, capacitatea de a înțelege, de a accepta, de a simți profund actul de agresiune, motivația omului din spatele atacului și, în final, realitatea ce ne înconjoară.

Artele marțiale tradiționale vin la pachet cu o grămadă de stări interioare, cu suișuri și coborâșuri, cu descoperiri de sine (care uneori te ambiționează, alteori te „dărâmă”). Dar întotdeauna, la finalul antrenamentului realizezi că ai mai făcut un pas. Unul de care ai mare nevoie în devenirea ta de zi cu zi. Simți că ai mai evoluat un pic, că te cunoști un pic mai bine. Știi că te afli în plin proces de schimbare și te bucuri de fiecare pas (mai mic sau mai mare) pe care-l faci.

Deși n-am fost niciodată o fire bisericoasă, uneori mă surprind vorbind despre mersul la antrenamente într-un mod aproape liturgic. Poate părea ciudat, dar este o senzație aproape similară cu mersul la biserică. Cred că ambele „activități” au în spate un fundament religios: CREDINȚA CĂ EȘTI ACOLO UNDE TREBUIE SĂ FII.

Avem o nevoie aproape bolnavă de a înțelege rațional realitatea și experiențele trăite, pentru a le putea asimila și accepta mai ușor. La antrenamentele de arte marțiale tradiționale descoperi că există un sens al lucrurilor chiar și atunci când nu e palpabil sau nu e prea evident. Chiar și atunci când suntem atât de orbiți de nevoia noastră omenească de siguranță și certitudine.

Uneori, sunt cuprinsă de „tentația” renunțării. Prea nu-mi iese nimic, prea mi se pare că nu avansez pe cât mi-aș dori. Nu-mi dau seama exact ce mă ține în priză, ce anume mă determină să merg înainte orice ar fi. Poate este un fel de voință stoică pe care sunt absolut sigură că o avem cu toții, chiar dacă nu o conștientizăm și o înăbușim, o ignorăm de multe ori. Poate mă ajută faptul că nu practic un sport, că nu mă lupt pentru medalii.

La antrenamentele de arte marțiale tradiționale, performanța este momentul acela în care în loc să faci un pas pe treapta de jos, îl faci pe treapta de sus. Oricât de mult te trage hăul în jos, nu renunți și mai urci un pic. La antrenamente, consistența stă în disciplină și în consecvență. Deși artificiile (specifice medaliilor sportive) sunt spectaculoase, ele nu durează niciodată mult. Însă, descoperirea de sine, evoluția personală înseamnă depășirea limitelor fizice și psihice zi de zi.

Artele marțiale tradiționale îți oferă o altă perspectivă și îți dă șansa să îți creezi o relație mai bună cu interiorul tău, ajutându-te, în final, să trăiești armonios.

Bolile nu sunt decât dezechilibre, agresiuni îndreptate către interiorul nostru de care ne putem proteja. În cadrul Raiden Dojo București, avem o secție de studiu a disciplinelor interne chinezești Taiji și Qigong unde accentul este pus pe terapie și profilaxie, prin tehnici de respirație și forme de reechilibrare energetică.

Ideograma ce desemneaza în Orient conceptul de „marțial” se traduce, de fapt, prin a împiedica conflictele, a împiedica violența.

Iulia Radu

Iulia Radu