Lupta cu sabia era disciplina marțială fundamentală a samurailor școlii Takeda. Sabia Japoneză (katana) reprezintă unul dintre simbolurile fundamentale ale samurailor și, spre deosebire de sabia occidentală, în Japonia, sabia este obiectul unui adevarat cult. Sabia este sufletul samuraiului spun vechile texte și prin Iaido și Kenjutsu, disciplinele de luptă cu sabia din școala Takeda, vom încerca să înțelegem de ce era așa.

 

Oare mai este practica sabiei importanta în ziua de azi, când există atâtea arme sofisticate?  Este adevărat că nu mai avem acum ocazia să ieșim pe stradă cu o sabie în mână, lumea s-a modernizat. Atunci mai avem, oare, nevoie de antrenament în lupta cu sabia?!

 

O caracteristică a tehnicilor de sabie este antrenamentul solitar, foarte multe tehnici sunt repetate de unul singur, în căutarea unui standard cât mai înalt, a unei perfecțiuni ce constă în „mersul pur pe Cale”. Antrenamentul solitar favorizează un anumit gen de introspecție, de întoarcere către interior, către gestul în sine, către detaliul cel mai fin din orice mișcare. Toate acestea duc la o stăpânire deplină a tehnicii, a corpului, a minții (conform principiului SHIN – GI – TAI ).

 

Perfecțiunea unei tăieri cu sabia vine din priza corectă pe sabie (katana mochi), armarea corectă, postura corectă (shisei no kamae), armonia mișcărilor cu respirația (kokyu), deplasarea corectă (Tai Sabaki), o minte în continuă alertă (Zanshin) și lista poate continua.

 

Iată câte elemente duc la o tăiere aproape perfectă. Pentru că următoarea trebuie să fie și mai bună. Trebuie să avansăm pe Calea pe care trebuie să o descoperim și să o redescoperim în fiecare zi.

 

IAIDO este scoaterea efectivă a sabiei din teacă, mișcare ce trebuie făcută simultan cu tăierea adversarului. Spiritul practicii Iaido este oarecum asemănător cu acela al duelurilor din filmele western. „I” se traduce prin a fi, „AI” se traduce prin armonie; „IAI” se traduce prin a scoate lama în armonie deplină cu mișcarea adversarului, pe eschivă, preluând, simțind.

 

În IAIDO TAKEDA RYU se studiază:

  • Kihon Waza – tehnici fundamentale (de scoatere, băgare în teacă, tăiere cu una și două mâini, blocaje cu una și două mâini).
  • Kata – exerciții de tăiere, executate fără partener.
  • Kirikomi TaiSabaki no Kata – aplicații practice cu partener, lucru rar întâlnit în alte școli.
  • Batto Shiai – practică liberă între doi adversari, fără ca săbiile să se atingă.
  • Tameshigiri – teste de tăiere cu sabia reală (shinken) – după 3 Dan Iaido

KENJUTSU – definește lupta efectivă cu sabia deja scoasă. Se spune că dacă Iai-ul unei persoane este foarte bun, Kenjutsu devine inutil. În practica Kenjutsu se folosesc săbii de lemn (bokken), spre deosebire de Iaido unde o sabie de antrenament, metalică, cu teacă, este absolut necesară. În Kenjutsu, apare contactul între săbiile celor doi parteneri de antrenament și, în general, se lucrează mai mult cu partener, spre deosebire de Iaido. Totuși, practica Iaido este cea care pune bazele unor forme corecte, care sunt apoi aplicate și testate în practica Kenjutsu.