– Daisuke Togakure –

Daisuke Ninshina era originar din satul Togakure și fusese înfrânt ca samurai de trupele clanului HEIKE. Daisuke a reușit să scape de la locul confruntării cu viață și s-a retras la Nagano, stabilindu-se într-o regiune depărtată din IGA sub numele de Daisuke Togakure. Legenda spune ca el a fost inițiat de călugării YAMABUSHI din IGA și, astfel a pus bazele unui sistem marțial și mistic devenit ulterior tradiția NINPO Togakure Ryu.

 

– Fujibayashi Nagato –

Legenda spune că Fujibayashi era conducătorul unui Ryu de NINJA din provincia IGA alături de Momochi Tanba. Se știe despre el că a fost implicat în teribila bătălie de la TENSHO IGA NO RAN dar nu știm exact rolul pe care l-a avut. La vremea respectivă, IGA fusese invadată de trupele lui Oda Nobunaga (1581) și ceva date s-au mai păstrat în Iranki – volum care relatează pe larg această invazie. Fujibayashi era un apropiat al unei alte familii de NINJA din Iga Ryu – clanul Hattori. Se știu puține despre el pentru că își ascundea în mare secret toate activitățile. Mulți istorici îl suspectează că ar fi unul și același cu celebrul Momochi Sandayu, mai ales datorită numelor budiste date după moarte celor doi, dar nu există încă suficiente argumente pentru confirmarea teoriei.

 

Fujibayashi Yasutake

Fujibayashi Yasutake este un alt NINJA celebru care în vara lui 1676, a redactat unul din cele mai faimoase texte NINJA intitulat Bansenshukai („Cele 10.000 de râuri care se varsă în mare”), o colecție amplă, de referință, de 10 volume despre tehnica și practicile clanurilor de NINJA din provincia IGA.

 

– Fuma Kotaro –

Născut în prefetcura Sagami, Kotaro făcea parte din a 5-a generație de JONINI ai clanului FUMA RYU NINJUTSU. Alături de încă 20 de elevi numiți uneori și rappa sau suppa (distrugătorii bătăliilor), el a format o grupare eficientă în lupta de guerrilă, în ajutorul familiei Odawara Hojo. Cea mai faimoasă bătălie a lui Fuma Kotaro a fost în martie 1581, când trupele masive ale generalului Takeda au înconjurat fortăreața sa din Ukishimagahara, iar cei din familia HOJO și-au pregătit riposta de pe un teren aflat pe celălalt mal al râului Osegawa. Grupul de NINJA din FUMA RYU au reușit, cu tatici ninja specifice războiului de guerrilă, să stârnească haos și dezordine în oastea lui Takeda. Povestea este relatată în cronicile istorice ale familiei HOJO – Hojo Godaiki. În timpul Shogunatului   Tokugawa, acest Ryu, Fuma Ryu Ninjutsu, a decazut destul de mult limitându-se la activități piraterești pe Marea Japoniei.