Acesta este un subiect des discutat, mai ales de cei care nu au decât o cunoaștere superficială asupra practicii Ninjutsu și, mai ales, asupra practicii Bujinkan Ninjutsu.
Pe scurt, despre ce este vorba?
Odată cu debutul practicii Ninjutsu în occident, toată lumea denumea această practică Bujinkan Ninjutsu, nume schimbat la un moment dat de Hatsumi Sensei cu acela de Bujinkan Budo Taijutsu. Atunci cârcotașii au comentat că Hatsumi Sensei a schimbat deja tehnica și, poate, chiar preda altceva. Schimbarea numelui este logică și extrem de onestă pentru că Ninjutsu este ceva neconvențional și nu poate fi predat direct unor debutanți. Este contradictorie numai ideea de „Ninja începător”. Ninja erau luptători de elită și deci nu aveau cum să fie începători. Dar, în mod evident, trebuiau să înceapă cu ceva până ajungeau la statutul de Ninja.
Iată ce declara chiar Soke Hatsumi cu ocazia unui Taikai din 1997 despre relația dintre Budo Taijutsu si Ninjutsu:
„La origine, arta pe care o predau eu s-a numit NINPO TAIJUTSU. De fapt, la începutul anilor ’80, NINJUTSU a devenit o artă foarte la modă și a fost o adevărată explozie pe atunci pentru foarte multă lume. Dar mulți nu și-au dat seama că, de fapt, acel NINJUTSU reprezintă doar o mică parte din adevărata artă pe care noi o studiem. Eu sunt în prezent conducătorul a 9 școli diferite de arte martiale (BUDO), multe dintre ele cu vechi rădăcini în NINJUTSU. De aceea, am ales să dau disciplinei pe care o predau eu, un nume generic și anume acela de BUDO TAIJUTSU iar BUJINKAN vine de la numele organizatiei pe care o conduc în prezent. BUJIN – zeul razboiului și numele de războinic al lui Toshitsugu Takamatsu Sensei.
Când spun BUDO TAIJUTSU, eu mă refer la toate formele de luptă înglobate de aceste școli, este un termen reprezentativ. TAIJUTSU, ca formă de luptă în sine, are o vechime mai mare de 2000 de ani. Natura, esența acestei arte, este extrem de mult diferită de majoritatea artelor marțiale sportive care sunt atât de populare în ziua de azi. De fapt, Ninpo Taijutsu este o formă de Budo Taijutsu. Budo Taijutsu înglobează toate formele de luptă, atât cele cu arme cât și fără arme. Este important de remarcat în Budo Taijutsu că nimic nu este fixat sau rigid. Nu se dorește execuția unei anumite tehnici pentru că, dacă se va întâmpla acest lucru, atunci voi o să deveniți cu totul o țintă ușoară. Eu, personal, am realizat mai multe casete video și am scris câteva cărți dar toate acestea nu servesc la nimic! Să nu fiu înțeles greșit, ele sunt necesare dar nu au nici o valoare oricât de paradoxal ar părea acest lucru. Într-o luptă adevarată va trebui ca voi să uitați totul și, de fapt, va trebui să vă antrenați de așa natură încât să atingeți forma unde forma de fapt nu mai există. Doar în acest fel adversarul nu va mai fi capabil să înțeleagă sensul mișcărilor voastre. Trebuie să vă antrenați până ce însăși existența va dispărea cu totul. Mulți oameni, din păcate, par să nu înțeleagă aceste lucruri. Dar eu nu sunt un profesor de școala. Sunt deja prea mulți profesori de BUDO care predau astăzi BUDO ca și cum am fi la școală. Dar ei uită că, de fapt, artele marțiale nu sunt o școală primară. Pe foarte mulți îi surprinde ce spun eu, cu excepția celor care au deja o pregătire militară anterioară și deci cei ce deja știu cam ce înseamnă realitatea unei confruntări adevarate (poliție, unități speciale, armată).
Cred că înțelegeți acum adevărata diferență între BUDO TAIJUTSU și alte arte marțiale: nimic nu e sigur, nimic nu este absolut fix. Dacă începeți să practicați o artă marțială care nu reprezintă confruntarea cu ceva periculos, atunci acest lucru poate deveni extrem de periculos pentru Dvs. Eu nu mai accept în școala mea decât pe cei care îmi prezintă încredere și dacă observ ceva ciudat la cineva îi cer să părăsească Dojo-ul imediat”.
Declarația este extrem de revelatoare în ceea ce privește relația dintre BUDO TAIJUTSU și celelalte arte marțiale în general. Denumirea este extrem de utilă în sensul că aduce o serie de clarificări absolut necesare privind tehnica de luptă specifică NINJA și celelalte tehnici incluse în BUJINKAN. După cum poate deja se știe, școlile clare de SHINOBI erau următoarele:
- TOGAKURE RYU NINPO
- KUMOGAKURE RYU NINPO
- GYOKUSHIN RYU NINPO
Restul școlilor cuprinse în cadrul actualei organizații Bujinkan, sunt școli sau versiuni de școli (RYUHA) utilizate și de NINJA diverselor clanuri din IGA și KOGA, dar și de alți războinici – samurai, ronini, etc.
De exemplu, KUKISHINDEN RYU este o școală care mult timp a perpetuat în cadru restrâns, tehnicile de luptă ale familiei KUKI; aceste metode includ mai ales o mare varietate de tehnici de arme, de la ninjato, naginata, bo, hanbo, yari, până la arme ascunse eda koppo, yubibo, shaken, shuriken, shinobi-zue, etc.
SHINDEN FUDO RYU este o școală axată, în mare parte, pe tehnici de JUTAIJUTSU iar TAKAGI YOSHIN RYU este o variație a celebrei școli de JUJUTSU – YOSHIN RYU.
Este extrem de important deci de reținut modul în care se poate aborda optim TAIJUTSU: ca în orice școală tradițională trebuie fixate foarte bine bazele – în acest caz KIHON HAPPO (tehnicile elementare de GYOKKO RYU) și apoi câteva kata de baza din KOTO RYU.
Programa BUJINKAN
Programa BUJINKAN până la centura neagră este structurată de așa natură încât să dea practicantului o cât mai bună impresie asupra tehnicilor din școlile care urmează a fi riguros studiate pe nivelele SHODEN, CHUDEN, OKUDEN.
O împărțire relativ simplă s-a facut urmărind un principiu absolut esențial în filozofia orientală, acela al omului (JIN) aflat la intersecția Cerului (TEN) cu Pamântul (CHI) – TENCHIJIN.
TENCHIJIN RYAKU NO MAKI divide, astfel, tehnicile din BUJINKAN TAIJUTSU:
TEN RYAKU NO MAKI
- Taihen Jutsu – reflexe.
- Kamae – posturi și atitudini.
- Hiken Juroppo – armele naturale ale corpului.
- Sanshin No Kata – cele 5 elemente (gokyo).
- Kihon Happo – cele 8 tehnici de bază.
- Muto Dori no Kata – tehnici de apărare cu mâna goală de diverse arme, accent pus pe eschive (sabaki).
CHI RYAKU NO MAKI
- Hajutsu Kyuho – cele 9 metode de scăpare (aplicații la kihon happo).
- Daken Koppo jutsu – lovituri pentru rupere sau dizlocare de oase.
- Daken Kosshi jutsu – lovituri în puncte vitale, cavități sensibile.
- Gyaku Waza –tehnici articulare.
- Nage Waza – tehnici de proiecție.
- Shime Waza – tehnici de strangulare.
JIN RYAKU NO MAKI
- Hajutsu Kyuho (aplicații avansate, folosind tehnici de koryu kata din Bujinkan)
- Muto Dori – tehnici de apărare cu mâna goală de diverse arme.
- Zan To Tonko no kata – trucuri specifice Togakure de „dispariție”.
Ei bine, toate acestea constituie partea convențională a artei marțiale în sine, care trebuia aprofundată cât mai bine, cât mai profund. Este vorba desigur de primul nivel al unei școli – (Shoden). Este cel mai bine și mai cinstit pentru cineva dornic de a invata Ninpo. Și iată că, începând din anii 2000, Hatsumi Sensei predă din nou Shoden-ul școlilor Gyokko Ryu, Koto Ryu, Takagi Yoshin Ryu, etc. Lumea inițial a considerat că poate Hatsumi Sensei a început să uite sau poate că e doar o chestie comercială, că nu mai are ce să predea. Și totuși, rapid zvonurile s-au spulberat pentru că acest Shoden era foarte diferit de ceea ce se predase cu ani în urmă. Era cu adevărat vorba de Ninjutsu după cum Sensei avea să clarifice, revenind acum, justificat la denumirea inițială de Ninjutsu.