Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric si Origini
Mit si realitate
NINPO - Martial
NINPO - Terapeutic
NINPO - Spiritual
Cele 5 elemente
Mari Maestri Ninja
Intrebari Frecvente
Articole NINPO
ARTICOLE
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF
 

Antrenamente de Ninjutsu Bujinkan la Raiden Dojo Bucuresti  - locatia salii, program antrenamente    

 

 

 

 

 

 


         

Interviu Shidoshi D. Thibault,

 7 Dan Bujinkan Ninjutsu

 

LAIBER CRISTIAN : Sensei Dominique Thibault, de cand practicati artele martiale si cu ce anume ati inceput ?

SHIDOSHI DOMINIQUE THIBAULT : Practic artele martiale de la 13 ani , am inceput cu Judo , apoi Karate , am continuat cu Taekwondo si Iaido ; abia apoi am ajuns la NINJUTSU la inceputul anilor ’80 , iar acum practic doar NINJUTSU.

L.C. : De ce v-ati oprit la Ninjutsu ?

S.D.T. : BUJINKAN NINJUTSU este o scoala traditionala completa , cu diverse lovituri de mana si picior, proiectii, luxari, strangulari. Toate acestea sunt tehnici ce au la baza principii foarte simple (KIHON HAPPO) iar apoi se studiaza diverse tehnici cu arme traditionale.

Cei ce studiaza karate-ul traditional ar putea sa invete si tehnici de arme traditionale in antrenamentele de KOBUDO, dar pe langa faptul ca sunt rare scolile unde se invata un karate complet, si cu KOBUDO, in aceste discipline multe arme nu sunt studiate. De exemplu, tehnicile de sabie sau cele de arme mici specifice.In AIKIDO se studiaza putine arme, tehnicile de picioare lipsesc, la fel si in judo.Fiecare din acestea studiaza doar o parte a disciplinei martiale complete care este NINJUTSU practicat la BUJINKAN.

L.C. : Care a fost primul dumneavoastra maestru in NINJUTSU (Shidoshi)?

S.T.D. Sylvain Guintard a inceput sa predea oficial NINJUTSU in Franta in 1985,atunci cand s-a intors din Japonia . Am inceput atunci cu el si eram foarte putini -a–um in Franta sunt deja multi practicanti ai acestei discipline. Sylvain Guitard face parte din primi non-japonezi ce au atudiat NINJUTSU alaturi de Stephen Hayes, Doron Navon, Bo Munthe, toti acestia avand acum 10 Dan si titlul de SHIHAN.

L.C. : Totusi stiu ca Sylvian Guintard a fost prinul care a studiat in profunzime tehinicile disciplinei initiatice SHUGENDO – practica secreta a calugarilor YAMABUSHI. Ne puteti spune cateva despre acestea ?

S.D.T. : Da, intr-adevar , Sylvain este singurul european ce a aprofundat in mod deosebit aceste tehnici .Originile SHUGENDO-ului sunt in Japonia , dar defapt el reprezinta un amestec de practici ezoterice si concepte preluate din Shintoism , Taoism , vechea filosofie indiana si samanismul siberian . Alaturi de Sylvain Guintard in Franata am practicat astfel de exrcitii mistice : meditatii sub cascada , lungi pelerinaje in munti , mersul pe foc, ritualuri ce constituiau invatatura secreta (MIKKYO) a unor scolii ezoterice vechi. De 14 ori am participat la ritualul mersului pe foc – pare ceva ciudat si totusi prima impresie este de a calca pe un covor fierbinte , ca si cum ai calca pe nisipul incins de pe o plaja. Perioada de pregatire era 2-3 ore de meditatie , dupa care faceam un covor din carbunii incinsi . Apoi conducatorul ceremoniei ne intreba daca vrem sau nu sa mergem pe ei doarece este o tehnica foarte periculoasa si solicita multa hotarare si incredere in sine. Totusi metodele buddhiste nu sunt singurele ce pot conduce la aceste rezultate; traditia mersului pe foc exista in foarte multe civilizatii.

L.C. : Ce inseamna NINJUTSU pentru dumneavoastra ?Tehnica de MUTO DORI - aparare cu mina goala pe un atac cu arme - Boken ( sabie de lemn ) in acest caz ...

S.D.T. : Ninjutsu a devenit tot mai mult un mod de viata , mai ales dupa al 5 –lea Dan . BUJINKAN INTERNATIONAL este ca o adevarata familie. Ca in orice familie ,fiecare are propiul sau caracter , dar aceasta este bine pentru ca astfel incercam sa ne intelegem unii pe altii sa devenim prieteni. In marea familie a Bujinkan-lui sunt membri din foarte multe multe tari si poate in viitor si eschimosii vor practica NINJUTSU (!!?).

L.C. : Care este relatia dintre antrenamentul cu arme si cel fara arme in practica NINJUTSU-lui ?

S.D.T. : TAIJUTSU reprezinta antrenamentul de baza fara arme si fara o buna cunoastere a acestor miscari este foarte dificil sa invatam tehnicile cu diverse arme . Odata stapanite de lupta cu mana goala, principiile ramanand aceleasi, lucrul cu orice tip de arma va fi usor de asimilat.NINJUTSU nu este un amestec de arte martiale, este o arta cu propiile ei principii . Nu putem combina judo cu karate, kobudo etc., si sa obtinem tehnici de Ninjutsu. Radacinile Ninjutsu-ului sunt de fapt de origine chineza si miscarile trebuie sa fie circulare si continue. De exemplu lupta cu bastonul lung (BO) este total diferita de tehnicile de Bo din Kobudo Okinawa.

L.C. : Va rog sa ne spuneti cateva cuvinte despre GOGYO – teoria celor 5 elemente , mult folosita in antrenamentele NINJA.

S.D.T. : GOGYO inseamna teoria celor 5 elemente ; ea este o teorie de origine chineza si sta la baza antrenamentelor in BUJINKAN NINJUTSU. Cele 5 elemente fundamentale sunt:

  • CHI- pamantul
  • SUI- apa
  • KA- focul
  • FU- aerul
  • KU- vidul

Ele corespund dicerselor modalitati de perceptie, diverselor niveluri si urmeaza intotdeauna succesiuni binedefinite clasice in filosofia orientala.

KU ultimul element reprezinta elementul sursa al celorlalte , el este inceputul si sfarsitul , dar aplicatiile complexe ale acestui ezoteric sunt dificil de explicat in cuvinte.Toate tehnicile de DAKEN TAIJUTSU si de JU TAIJUTSU pot fi realizate si structurate pe baza acestor principii. Astfel filozofia NINPO este direct legata de practica efectiva.Tehnica de HANBO - baston scurt aplicata de Sensei Thibault , 7 Dan pe Sensei C. Laiber, 4 Dan - Instructor Sef al Bujinkan Romania

L.C. : Acum la sfarsitul stagiului, dupa o saptamana de antrenamente, ce parere aveti despre nivelul NINJUTSU-ului practicat la YAMABUSHI DOJO Pitesti ?

S.D.T. : Sunt pentru prima data in Euroapa de Est, in Romania si stiam vag despre dificultatile intampinate de cei ce doresc sa practice scolile traditionale de arte martiale . Ajungand aici am avut ocazia sa vad elevi foarte capabili, foarte atenti, dorind sa se autoperfectioneze. La multi dintre ei se vede ca practica NINJUTSU de mai mult timp cu dumneavoastra, miscarile sunt din ce in ce mai bune, mai ales pentru o tara in care BUJINKAN-ul deabia incepe sa se dezvolte. Este foarte bine ca sunt cu totii pasionati, pentru ca astfel vor putea depasi toate dificultatile.

Am observat ca greutatile nu i-au descurajat pe elevii romani ci i-au ambitionat –fapt remarcabil. In Occident unde exista toate conditiile seriozitatea cu care practica o arta martiala nu este mereu aceeasi. Pentru dumneavoastra ca prima centura neagra in Romania in BUJINKAN NINJUTSU este foarteimportant sa practicati in continuare cu aceeasi pasiune pentru ca acesta este doar un prim pas pe calea artelor martiale; un studiu serios abia acum incepe.De asemeni trebuie sa lucrati si cu elevii mai departe incercand sa faceti un nucleu pe care sa va puteti baza. Aceasta e cea mai buna modalitate pentru ca BUJINKAN NINJUTSU sa se dezvolte sigur in tara dumneavoastra.

L.C. : Speram din tot sufletul ca veti venii si anul viitor !

S.D.T. : Da, in mod sigur , m-as bucura sa revin anul viitor in Romania si sper ca pana atunci tehnicile de baza sa fie si mai bine studiate pentru a putea trece la studiul detaliat al principiilor superioare in NINJUTSU , a tehnicilor cu arme , precum si a tehnicilor specifice diverselor scolii ce alcatuiesc BUJINKAN-ul .

L.C. : Va multumesc mult in numele tuturor participantilor la stagiu si va asteptam anul viitor.

(interviu realizat la Yamabushi Dojo Pitesti - 1995)

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design