Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric si Origini
Mit si realitate
NINPO - Martial
NINPO - Terapeutic
NINPO - Spiritual
Cele 5 elemente
Mari Maestri Ninja
Intrebari Frecvente
Articole NINPO
VIDEO Clipuri
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF
 

Antrenamente de Ninjutsu Bujinkan la Raiden Dojo Bucuresti - locatia salii, program antrenamente    

 

 

 


    

Soke Masaaki Hatsumi intr-o postura cu Naginata - arma specifica luptatorilor Ninja din Kukishin Ryu ( clanul celor 9 demoni)Interviu cu HATSUMI SENSEI

 

       Acest interviu i-a fost luat lui Soke Hatsumi Sensei la sfârsitul TAIKAI-ului de la Barcelona ( unul dintre cele mai mari stagii de Ninpo Taijutsu, organizat de Bujinkan Spania si de Shihan - Shidoshi Pedro Fleitas ), de către prietenul meu, Dani Esteban, cel ce mi-a pus la dispozitie acest material inca nepublicat  până acum. Articolul a aparut doar in unul din revistele internationale ale Bujinkan Dojo : “Ura&Omote”. Traducerea s-a făcut cu ajutorul lui Ben Jones si R.Gonzales .

 • Intrebare : Sensei , de cât timp este practicată această Artă Martială - Bujinkan Ninpo, în Europa ?
 • Soke HATSUMI : Cred că sunt deja peste 25 de ani de când primul elev european a păsit în Dojo-ul meu de la Noda, în Japonia. Dea atunci am observat o crestere relativ înceată dar constantă a interesului europenilor pentru Bujinkan Ninjutsu . Iată că totusi in ultimii 10 ani lucrurile au luat o amploare deosebită în Europa , unde sunt acum practicanti seriosi si multi sunt chiar avansati.
 • Intrebare : Cum vede Marele Maestru de Ninjutsu , viitorul artei pe care o transmite mai departe ?
 • Soke HATSUMI : Cred ca mult mai uman....
 • Întrebare : Sensei HATSUMI , dvs. vorbiti extrem de des despre pace , armonie si despre nonviolentă ; de fapt toate acestea reprezintă punctul esential al învătăturii dvs., al mesajului dvs. continuu. Dacă pacea este obiectivul dvs. cel mai important , cum de v-ati dedicat în întregime viata predării Artei Războiului , a metodelor de luptă si a stiintei de a ucide ?
 • Soke HATSUMI : Oh , este extrem de simplu : doar dacă stii cu adevărat ceea ce înseamnă cu adevărat durerea si moartea , vei putea să te aperi de acestea în mod real. Având aceste cunostinte, vei putea realiza ce înseamna viata cu adevărat , vei fi in stare să o protejezi mult mai bine .Vei putea să protejezi atât viata ta cât si pe cea a altora. Artele Martiale sunt negarea violentei de orice natură; la fel si Ninpo.
 • Intrebare : Si deci considerati ca este necesar sa înveti cu adevărat cum să ucizi ?
 • Soke HATSUMI : Da , si acest lucru este necesar pentru că în societatea actulă există din păcate multi criminali si multă violentă, în general. Este necesar să te poti auto-apăra atunci când situatia o cere , dar este si mai important ca intotdeauna să actionezi doar în spiritul justitiei si al adevărului . Altfel totul se va întoarce împotiva ta.
 • Întrebare : NINJA au în general au o reputatie destul de proastă datorită unor filme sau cărti de slabă calitate, ei fiind văzuti ca asasini vulgari lipsiti de orice scrupule...ce faceti Dvs. pentru a contribui la schimbarea acestei imagini generale ?
 • Soke HATSUMI : Da, prin Stagii si comunicare directă se pot schimba multe din acestea. Trebuie făcut cunoscut adevăratul mesaj al artei martiale practicate de către Ninja .Mă bucur când mass media participă la seminariile pe care le conduc pentru că in acest fel înteaga lume are ocazia să cunoască spiritul adevaratului Ninpo. De accea eu călătoresc mereu pentru stagii ( Taikai) în inteaga lume pentru că această transmisie trebuie facută de la om la om si nu doar de la distantă prin cărti sau reviste . Trebuie explicat de la mică distantă , aproape de om si de sufletul său .
 • Întrebare : Este Ninjutsu o artă martială accesibilă tuturor oamenilor ? Dar altor practicanti de arte martiale ?
 • Soke HATSUMI : Ninjutsu este o artă martială deschisă tuturor celor cu inima deschisă , tuturor celor care vor să o folosească pentru o viată plină de pace si armonie. Multi dintre membrii Bujinkan au fost elevi ai altor scoli inainte ei au renunțat la acelea si au venit în Bujinkan pentru că acolo nu găseau ceaa ce căutau cu adevărat la o artă martială.
 • Întrebare : Cine este cel ce a creat Ninjutsu ?
 • Soke HATSUMI : Ninjutsu nu a fost creat de nimeni....Ar dura prea mult să vă explic acum totul dar să spunem doar că în urmă cu 1000 de ani a apărut in Japonia , “o grupare “ de oameni foarte bine instruiti în multe domenii , nu doar în arte martiale , care luptau pentru apărarea adevărului si erau de partea celor săraci si persecutati.
 • Intrebare : Care ar fi obiectivul fundamental al Ninjutsului acum ?
 • Soke HATSUMI : Acest obiectiv este acela de a atinge o stare de fericire si liniste interioară a fiintei umane .Unul din cele mai importante lucruri ar fi relatia dintre om si natură. Armonia cu natura , cu mediul inconjurător este fundamentală pentru că dacă distrugem această relatie , de fapt ne distrugem pe noi .Când omul distruge natura , de fapt se distruge pe sine însusi.
 • Întrebare : Cum percepeti Dvs. atractia pe care toti acesti oameni o simt pentru Ninjutsu cât si pentru cultura tării Dv. ?
 • Soke HATSUMI : Mă simt foarte bucuros si chiar mai mult este minunat faptul că am posibilitatea de a-mi face atât de multi prieteni , de a cunoaste atâtia oameni noi si minunati ! Acesta este un sentiment reciproc pentru că toată lumea se simte bine practicând Ninpo si cu toti ne simtim bine când ne întâlnim.Este de asemeni un sentiment deosebit sa îi poti ajuta pe cei din diverse unităti speciale , de politie, armată , forte speciale să îsi facă mai eficient datoria.
 • Interbare : Nu credeti că ceea ce predati Dvs. poate fi folosit de unii în scopuri mai putin pasnice ?
 • Soke HATSUMI : Ninjutsu este exact ca stiinta modernă , poți face orice totul depinde doar de tine .Folosind avantajele stiintei viata s-a îmbunătătit dar tot datorită stiintei au aparut si pericole deosebite - arme de distrugere în masă atomică , si altele. Dacă cineva va folosi Ninjutsu în scopuri rele , în primul rând se va distruge pe sine pentru că Ninjutsu este o armă cu două tăisuri. Făcând ceva împotriva Naturii este evident că te vei distruge si pe tine.
 • Intrebare : Ce ne puteti despre fenomenul Ninja asa cum apare el în cele mai multe filme din ziua de azi ?
 • Soke HATSUMI : Incă da la începutul anilor 80 , a apărut acel “ NINJA Boom “ în Statele Unite care a umbrit si a distorsionat puternic imaginea Luptătorilor SHINOBI prin prezentarea exagerată si de multe ori eronată a realitătii.Toate acestea m-au afectat extrem de mult si pe mine si am luat atunci decizia dea prezenta adevărul despre NINJA atât prin cărti si reviste , articole cât si mai ales prin stagii seminarii , contactul direct cu oamenii.Am scris câteva cărti si am dat si numeroase interviuri toate cu scopul de a se afla adevărul despre Ninja si arta aceasta - Ninjutsu , pentru a se pune capăt tuturor fictiunilor , si minciunilor. Se pare că în sfârsit lumea începe să înteleagă : de exemplu Testoasele NINJA “ sunt eroi pozitivi si chiar mie îmi plac mult , ele sunt drăgute , distractive.
 • Intrebare : Sensei cum percepeti Ninjutsu în Spania ?
 • Soke HATSUMI : Este un nivel foarte bun al practicantilor de Ninjutsu aici în Spania. Aveti aici oameni foarte generosi, cu o inimă mare capabili de a învăta adevăratul spirit al Budo-ului. As dori să vă multumesc pentru entuziasmul cu care m-ati primit aici, pentru posibilitatea de lua si aici contactul cu mass-media din Spania .
Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design