Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric si Origini
Mit si realitate
NINPO - Martial
NINPO - Terapeutic
NINPO - Spiritual
Cele 5 elemente
Mari Maestri Ninja
Intrebari Frecvente
ARTICOLE
VIDEO Clipuri
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

 

 

 

Antrenamente de Ninjutsu Bujinkan la Raiden Dojo Bucuresti  - locatia salii, program antrenamente

            Ninja Aruki - tehnica de deplasare specifica luptatorilor Ninja

                  NINJA - Istoric si Origini

 

    NINJA si misterioasa lor arta - NINJUTSU , constituie si in prezent un subiect extrem de controversat pentru cei ce ce studiaza in profunzime ansamblul artelor martiale .Oricum adevarul este ca de obicei undeva pe la jumatate pentru ca Arta NINJA nu s-a dezvoltat dintr-o data, direct cu aceasta denumire. Arta NINJA cunoscuta ca NINJUTSU sau SHINOBI JUTSU asa cum este ea perceputa in prezent este rezultatul unei finisari si perfectionari de -a lungul timpului, in decursul a mai multe generatii de luptatori. Cei pe care azi ii numim NINJA, nu foloseau uneori deloc acest termen in ceea ce ii priveste .

Oricum este important de retinut , inainte de a intra mai mult in originile acestei misterioase discipline , ca NINJUTSU , arta cea mai temuta in Japonia medievala s-a dezvoltat , ca o societate inchisa , secreta , total opusa sistemului social rigid impus in acea perioada de samurai si de cultura acestora . Tocmai de aceea istoria scolilor de NINJA este de multe ori invaluita in mister si legenda , chiar in mod deliberat pentru a creea efectiv legende ce aveau rolul de a instaura panica in taranii japonezi .

Aceasta ar fi o prima fata a " fenomenului " NINJA - fata exterioara sau OMOTE (direct, imediat, ceea ce se vede la suprafata) Ar mai fi si ceea ce nu se vede imediat asa de usor si anume partea interioara URA (partea ascunsa), mai exact este vorba de faptul ca de multe ori NINJA nu actionau independenti , ei lucrau pentru cineva daca nu pentru un scop anume .De cele mai multe ori acel cineva nu era nimeni altul decit un samurai , cu o pozitie inalta si deci , suficient de multi bani ca sa isi permita servicile unor profesionisti. El nu putea sa faca orice vroia insa fiind impiedicat etica si morala impuse de rigidul cod de legi BUSHIDO . Pentru a salva aparentele , ei puteau sa spuna orice pentru ca oamenii lor de baza (a se citi NINJA) duceau la bun sfârsit adevaratele lor planuri. Spionajul era o activitate considerata josnica si era desconsiderata in consecinta de codul BUSHIDO dar un NINJA nu avea asemenea probleme de constiinta , ca si samuraiul care il platea de altfel ....

Având in vedere permanent aceste doua fete complementare ale contradictiei dintre SAMURAI si NINJA se poate trece acum , mai usor la o introducere in istoria clanurilor de NINJA din Japonia .

Se pare ca primii 2 luptatori NINJA care apar in consemnarile istorice ar data de pe vremea legendarului imparat JIMMU TENNO . Se spun ca acesta era intr-o lupta indelungata pentru cuceirea Castelului ISO .El a fost ajutat an campania sa de doi lupatatori pe nume Shinetsuhiknin kanjio si Otokashi care s-au deghizat in tarani , sot si sotie , si au patruns nerecunoscuti pe teritoriul inamic implinind atât un ritual sacru dintr-o viziune a imparatului , dar si aducând probabil o serie de informatii extrem de utile despre organizarea taberi inamice . Oastea condusa de JIMMU TENNNO a câstigat batalia si cei doi eroi au primit de la imparat titlul de SHINOBI adica de luptatori secreti ( ideograma Kanji este aceeasi si se poate citi atit NIN , cât si SHINOBI ). Sensul nu este doar acela de secret ci si de rezistenta deosebita ,atit fizica cit si mentala , de perseverenta , ascundere , invizibilitate . Maestrii Ryu-rilor de NINJA spuneau ca de fapt NIN se poate traduce si prin " a stapini mintea si trupul cuiva dar si perceptia sa asupra ideii de bine si rau " cu referire la manipularea subtila a adversarilor .

Cei doi luptatori din umbra au transmis mai departe arta lor unor elevi precum Tennin Nichimei , Okume Mei , Otomo Uji de unde ea s-a raspindit mai ales in provinciile muntoase din IGA si KOGA in Japonia . Aici existau deja niste comunitati de asceti , calugari razboinici , magicieni - toti refugiati din cauza guvernelor lor , fie din China , fie din Japonia . in aceste comunitati de YAMABUSHI - " calugari razboinici" exista un amestec de influente atit filozofico-religioase cit si de arte martiale atit japoneze cit si chineze . Cu siguranta aici se aflau si experti ai " Artei Negre " din China , sau YIN SHEN SHU o disciplina similara practicilor NINJA , dezvoltata in China fundamentata pe o serie de practici taoiste si magice alaturi si de arte martiale .Taoismul , disciplinele chinezesti , shintoismul autohton nipon , filozofia tibetana si artele martiale s-au contopit intr-o disciplina unica ce a purtat numele de SHUGENDO ( calea practicii ) Acesta este si mediul in care s-au dezvoltat si primele clanuri de NINJA , celebrii NINJA din IGA si KOGA .

Aici se aflau aproximativ 70 de familii ce traiau intr-o disciplina foarte riguroasa menita de a crea luptatori deosebiti de antrenati pentru misiuni de spionaj , infiltrari in liniile inamice , sabotaje . pentru un NINJA , invizibilitatea era esentiala si desi ei erau foarte buni experti in arte martiale lupta era evitata la maxim pentru ca an acest fel ei puteau sa fie usor demascati in timpul operatiunilor lor .Ei au ramas in istorie ca buni luptatori dar acestia erau cei mai " slabi " NINJA pentru ca fusesera nevoiti sa lupte si sa se dea astfel de gol . Uneori ei incepeau lupta doar pentru a dispare apoi in nori de fum spre spaima celor din jur . in acest fel se continua mitul puterilor supranaturale ale razboinicilor NINJA si se intretinea si o permanenta aura de mister in jurul lor . Chiar daca unele din aceste puteri paranormale erau reale , ele nu erau la dispozitia oricui si NINJA , se puteau usor folosi de ignoranta celor din jur pentru a-i manipula cu usurinta .

Apogeul luptatorilor NINJA a fost in Evul Mediu , cind luptele pentru putere si provincii , ca si intrigile de la palatele nobililor erau extrem de dese si aprige . Ninja spionind alti ninja - arta de a avea avantajul informatiei era esenta misiunilor Ninja.

NINJA erau folositi din plin in aceasta perioada ca forte de gherila , de spionaj si sabotaj. Cei mai multi NINJA traiau in imprejurimile castelului din Ueno fiind sub protectia seniorului Takatora Toda . Ei au fost insa , extrem de mult folositi de catre Shogunul Oda Nobunaga in aproape toate campaniile sale militare si in tentativa sa de unificare a Japoniei .Totusi , Nobunaga , a realizat imensul potential pe care il reprezentau acesti deosebiti luptatori astefel ca, la un moment dat , cind nu mai avea nevoie de ei , decide sa ii suprime .Lupta a fost inegala , cam 4000 de ninja contra a 46.000 de samurai si multi Ninja au fost macelariti dar multi nu au luptat ci s-au refugiat pentru o perioada in munti , asigurind astfele transmiterea scolilor lor de Ninja . atunci a inceput declinul oficial al acestor scoli de NINPO in sensul ca multi tilhari au inceput sa sse imbrace in NINJA pentru a jefui si prada . Astfel simpli hoti si tilhari erau confundasi cu luptatorii de elita care erau NINJA . in aceasta perioada , NINJA au inceput sa fie identificati cu delicventi notorii , tilhari ordinari . Putini cunosc faptul ca si NINJA isi aveau propriul lor cod etic si moral - NINPOIKKAN , mult diferit insa de acel BUSHIDO atit de formalist al samurailor .Oricum au existat citeva scoli ce au trecut dificilul test al timpului si au supravietuit pina in zilele noastre .

Una dinM. Hatsumi Soketre cele mai vechi traditii de NINJA transmise pina in prezent este TOGAKURE RYU NINPO ce includea nu mai putin de 18 domenii fundamentale de antrenament ale luptatorilor luptatorilor SHINOBI . scoala este condusa acum de catre Marele Maestru MASAAKI HATSUMI, al 34-lea Soke al scolii si conducator a inca 8 traditii ale vechilor NINJA. Aceste scoli sint :

  • TOGAKURE RYU NinJutsu
  • TAKAGI YOSHIN RYU Jutai Jutsu
  • GIKAN RYU Daken Tai Jutsu
  • GYOKKO RYU Kosshi Jutsu
  • KOTO RYU Koppo Jutsu
  • SHINDEN FUDO RYU Jutai Jutsu
  • GYOKUSHIN RYU Ninpo
  • KUKISHINDEN RYU Happo Hiken Jutsu
  • KUMOGAKURE RYU Ninpo

Cele mai multe dintre ele au fost transmise lui HATSUMI Sensei de catre maestrul sau TOSHITSUGU TAKAMATSU, al 33-lea Soke al Togakure Ryu Ninpo, scoala cu o istorie de peste 800 de ani .

In prezent Sensei HATSUMI continua traditia acestor vechi scoli in cadrul organizatiei sale pe care a denumit-o BUJINKAN (zeul razboiului), in cinstea Maestrului sau al carui nume de luptator era BUJIN (razboinicul divin). Recent Honbu Dojo al Bujinkan si-a schimbat denumirea in Bujinden Dojo - pentru a sublinia ideea de transmisie a acestor vaste cunostinte catre generatiile ce urmeaza.


Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design