Sanatate si Terapii naturiste : Taiji - Qigong - Practici taoiste din Wudang - Cursuri de Arte Interne Bucuresti - Aplicatii martiale : Yiquan Kung fu
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric si Origini
Mit si realitate
NINPO - Martial
NINPO - Terapeutic
NINPO - Spiritual
Cele 5 elemente
Mari Maestri Ninja
Intrebari Frecvente
Articole NINPO
VIDEO Clipuri
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF
 

 

Antrenamente de Ninjutsu Bujinkan la Raiden Dojo Bucuresti  - locatia salii, program antrenamente    

 

 

 

 

 

 


 

      " Libertatea si haosul - fete ale aceluiasi fenomen"

               - interviu cu Shihan Stephen K. Hayes

     

As vrea sa abordez in acest articol o problema legata de evolutia scolilor de Ninja , de varietatea lor in prezent pentru ca desi scolile traditionale clare de Ninpo Taijutsu sint doar Bujinkan, Genbukan, si mai nou Jinenkan a lui Manaka Shihan ( identice ca tehnica dar diferite ca politica ....din pacate) atractia pe care o exercita in prezent termenul de " NINJA " face tot mai multi impostori sa imbrace un Gi negru sperind ca astfel si tehnica se va schimba peste noapte dintr-un psudo-karate sau alta disciplina, in Ninpo Taijutsu. Acest fenomen este destul de frecvent in vest unde mereu apar si dispar scoli proprii ale unor maestrii autodeclarati Soke care dau Ryu-rilor lor nume fanteziste sau atrag printr-o aura de mister pe care o proiecteaza asupra scolilor lor .

In primul rind trebuie remarcat ca un Ryu nu apare la simpla dorinta a cuiva. Un Ryu, o scoala traditionala, este rezultatul trecerii a cel putin doua trei generatii peste creatia iniatiala . daca aceste tehnici si invataturi supravietuiesc probei timpului astfel se va cladi o traditie , un Ryu autentic. Celebrul clan de Ninja - Togakure Ryu a fost denumit astfel abia la cam 200 de ani dupa ce Daisuke Nishina a inceput sinteza sa de tehnici militare de supravietuire si mistice. El nu a vrut sa creeaze o scoala de Ninja, ci a trebuit sa supravietuiasca si a transmis mai departe toate cunostintele acumulate de el. Astfel dupa a treia generatie abia s-a conturat deja ceea ce mai tirziu avea sa fie temuta scoala Togakure Ryu Ninpo.

Poate multi deja cunosc acel ciclu de evolutie HA - SHU - RI prezent in orice arta (martiala), indiferent cit de bine este de constientizat acest aspect sau nu .Totusi am sa reamintesc aici ca cele 3 etape parcurse de un elev sint CHU - elevul ce treuie sa invete, HA - elev ce primeste totul de la maestrul sau si RI - elevul ce se separa de maestru pentru a preda devenind el insusi maestru . Problema apare acolo unde sistemul inceteaza a mai fi atit de rigid si totul depinde de constiinta elevului si responsabilitatea ii revine in intregime.Problema apare abia acolo unde elevul este pus sau mai bine zis realizeaza ca trebuie sa se confrunte sincer cu el insusi , cu cine este el in realitate si cu cine vrea el sa fie de fapt . In primul rind este nevoie de constiinta de sinceritate si de foarte mult discernamint. pentru a exemplifica am ales un interviu deosebit cu celebrul Stephen K. Hayes , Shihan Shidoshi , 10 Dan Bujinkan Ninpo, cel care a facut cunoscuta occidentalilor arta Ninja . Desi extrem de popular la inceput cind Ninjutsu era doar un termen exotic , acum dupa ce a facilitat accesul altora la antrenamentele cu maestrii sai japonezi , au aparut si zvonuri denigratoare la adresa lui .

Acest interviu a fost luat de editorii publicatiei " MUSUBI " , lui Stephen K.Hayes , fondatorul Institutului " Nine Gates " si primul instructor american de Ninjutsu ca replica la numeroasele zvonuri legate de o posibila independenta lui Stephen Hayes fata de Honbu Dojo si de Soke MASAAKI HATSUMI . articolul a aparut in numeroase publicatii si chiar pe internet gratie amabilitatii redactorilor revistei " MUSUBI "

Musubi Journal: care este esenta acestor zvonuri ce au aparut in unele publicatii ?Stephen K Hayes , Bujinkan Shihan alaturi de sotia sa - Rumiko Hayes ( 5 Dan Bujinkan Shidoshi) la unul din primele  Taikai-uri  din USA cu Hatsumi Sensei
Stephen K. Hayes: Esenta este ca Sensei Masaaki Hatsumi este maestrul meu . Acesta este adevarul si faptele sint chiar acestea si nu pot fi schimbate .Da am primit un titlu de Menkyo kaiden in scolile de Ninpo din Bujinkan cu citiva ani in urma dar asta nu inseamna ca relatia cu maestrul meu s-a terminat, din contra il vad in fiecare an .El continua sa imi inspire toata munca pe care eu o depun aici in Vest , pentru o cit mai buna intelegere a acestei arte. In urma cu doar 3 ani Rumiko, sotia mea a primit de la Sensei HATSUMI titlul de Shidoshi in urma trecerii cu succes a testului de GODAN ( 5 dan ).Sintem o familie foarte unita si asta si facem parte dintr-o mare familie a practicantilor de arte martiale , care sper sa fie la fel de unita

MJ: Cum va lua parte HATSUMI sensei la activitatile centrului QUEST CENTER pe care Dvs. il conduceti ?
SKH: Am conceput acest centru de studiu chiar ca pe un tribut adus maestrului meu - Hatsumi sensei .As vrea sa salut prin aceasta noua sa viziune asupra acestei arte martiale , odata un bine pazit secret japonez acum orientat spre a servi idealurile nobile ale omenirii. Se stie deja ca in urma cu peste 20 de ani am " descoperit " in Japonia fantastica arta Ninja predata de Masaaki Hatsumi . Dupa ani de antrenament in micutul Dojo de la Noda , de linga Tokyo cu un maestru japonez necunoscut pe atunci am scris o serie de carti care au atras intregii lumi atentia asupra unei traditii secrete transmise de 34 de generatii. Datorita acestor carti lumea vestica a avut acces la invataturile lui Soke HATSUMI si la tehnicile Bujinkan Ninpo . la inceputul anilor '80 termenul de Bujinkan era necunoscut , dar dupa doar 2-3 ani cind am inceput sa predau toata lumea a inebunit si a inceput acel exploziv "boom " al goanei dupa tehnici NINJA si multi s-au dus in Japonia , unde dupa unul sau doua antrenamente s-au autodenumit " elevi directi ai marelui maestru de Ninjutsu " . Aceasta nu conteaza acum dar acest centru de pregatire urmeaza traditia in care am invatat si eu pe atunci si este modul meu de a spune " multumesc !" Maestrului meu .

MJ: Cum sint structurate aceste " Quest Centers " ?
SKH: In Octombrie 1996 la festivalul nostru din Ohio, am facut publice planurile noastre pentru a deschide un nou grup de scoli de arte martiale si discipline orientale asociate unde sa se predea metoda Kasumi-An Bujinkan Ninpo Taijutsu precum si elemente de filozofie si psihologie orientala pentru o cit mai buna auto-cunoastere si auto-control. Deocamdata am creat 2 categorii de scoli " Quest Center " :

  1. Scolile lui Stephen K. Hayes: in noiembrie 1996 a fost debutul unei retele de S.K Hayes Quest Centers in Ohio si California, unde toti instructorii sint elevi apropiati ai mei . departe de metoda tipica a unei banale scoli de arte martiale aceste centre urmaresc evolutia umana spre stadiul de tatsujin , de om pe deplin realizat in toate domeniile vietii .
  2. Scoli deschise de alti elevi ce au urmat si absolvit cursurile Quest Center incepind cu anul 1997 .

Programul sistemului nostru este extrem de riguros conceput dupa traditiile autentice ale Bujinkan Ninpo Taijutsu dar si elemente de psihologie si spiritualitate orientala , programe mediative si terapeutice . Avem chiar si cursuri pentru cei care deja au ajuns centuri negre si doresc sa devina instructori pentru metodica , managementul scolii de arte martiale , etc.Trebuie sa ai anumite calitati pentru a devenui instructor si sa poti preda si altora , nu e suficient doar sa ai centura neagra dupa cum cred unii . De aceea exista si Yudansha ( centuri negre ) care nu au autorizatia de instructor ( Shido - in )

MJ: Aceste centre QUEST pastreaza ele o legatura cu Bujinkan Dojo condus de Soke Hatsumi ?
SKH: Hatsumi Sensei este maestrul meu deja de peste 20 de ani .Nimic nu mai poate schimba realitatea si exista evident o legatura puternica intre noi si Bujinkan Honbu . Elevii mei avansati sint chiar promovati direct de catre Shihanii de la Honbu Dojo si de catre Hatsumi Sensei .

MJ: Dar va denumiti centrele "Quest Centers" si nu " Bujinkan Dojo "
SKH: In centrele Quest de fapt noi facem mult mai mult decit a preda doar Bujinkan Ninpo Taijutsu ; aici chiar reusim sa integram un intreg sistem educational conceput special pentru a duce spre desavirsire fiinta umana . Termenul de Bujinkan Budo este potrivit pentru cei ce practica arte martiale mai ales dar altii prefera doar o parte a sistemului preponderent orientata spre aspectele mediative terapeutice sau oricum mai putin martiale .De aceea nu folosim denumirea de Bujinakn Dojo pentru centrele noastre .

MJ: Unii oameni intrepreteaza toate acestea ca o "despartire " fata de Soke Masaaki Hatsumi. De ce spun unii ca nu va mai antrenati cu Hatsumi Sensei?
SKH: Adevarul este ca am fost un om deosebit de norocos in viata . Mi-am vazut efectiv visele implinite , am intrat in "Black Belt Hall of Fame " , am numerosi prieteni printre star-urile de cinema si alte celebritati , am fost invitat de dalai Lama sa il insotesc de citeva ori ca escorta sa personala , acestea fara sa mai amintesc de fericirea pe care mi-o aduce permanent familia mea. Este evident ca acest succes pe numeroase planuri a creat si invidie si resentimente din partea unora care , in loc sa fie inspirati de succesul altora , incearca sa ii doboare .

MJ: De ce atita confuzie legata de relatia Dvs. cu Masaaki Hatsumi?
SKH: Reteaua de Bujinkan Dojo din intreaga lume nu este un gen foarte conventional de sistem japonez de Organizatie de Arte Martiale .Daca ar fi fost ca Judo de exemplu sau ca Aikido , atunci toti membrii ar fi fost supervizati direct de catre Honbu intr-o ierarhie stricta si bine definita .Oricum ideea este ca din pacate cind nu este prezent Soke ei sint deacord doar intr-o singura privinta : toti sint elevi directi ai marelui maestru .Oricum comparativ cu alte sisteme traditionale din Japonia unde se aplica reguli dure , multi instructori actioneaza independent in ceea ce priveste propriul lor Dojo .

MJ: Deci acest sistem nu este structurat ca si alte arte martiale japoneze ?
SKH: Dr. Hatsumi si-a structurat acest sistem in care practica fiecare membru al bujinakn autorizat sa predea sa isiconduca Dojo-ul sau grupa sa intr-un mod autonom de ceilalti daca asa vrea el . Este intr-un fel cam cum se intimpla acum in Jeet Kune Do dupa ce Bruce Lee a murit si unde nimeni nu stie cine este adevaratul succesor oficial si unde de fapt nu se stie nimic cu prea mare certitudine . Aceasta poate parea confuz pentru cineva din afara , o multime de contradictii , de instructori mai mult sau mai putini oficiali . Si totusi marele avantaj al acestui sistem " neorganizat " este acela ca fiecare instructor isi asuma propria responsabilitate asupra ceea ce preda el in Dojo-ul sau , indiferent de gradul detinut sau de cit de " elev direct" este acel instructor.El are ocazia permanent de a dovedi toate acestea elevilor sai , in sala , alaturi de ei , prin ceea ce le arata si prin cum se comporta . Acest sistem ofera libertatea care este absolut cruciala pentru ca sistemul sa fie corecy inteles in Occident si sa nu fie confundat doar cu un hobby pentru cei excentrici .Partea "proasta" este ca astfel se naste si multa confuzie . Cuvintele " libertate "si " haos " descriu acelasi fenomen !!

MJ: Ce ne puteti spune despre cei ce pretind ca nu mai petreceti atit de multa vreme in Japonia ?
SKH: Acest lucru este intr-un fel adevarat pentru ca acum stau mai mult aici in Vest decit in Japonia . Dupa ce am obtinut acel menkyo a fost de datoria mea sa explic si altora de ce am fost acolo si ce am invatat . Japonia este oricind un refugiu placut pentru mine si sufletul meu dar totusi munca pe care eu trebuie sa o fac este aici in occident .

MJ: Exista oameni care sustin ca invata si acum lucruri de la Soke pe care Dvs. nu aveti cum sa le invatati pentru ca nu sinteti acolo .
SKH: da , aceasta este adevarat .A fost rindul meu sa studiez in anii ' 70 .Acum , in prezent ei se afla in primii ani ai uceniciei invatind acele lucruri pe care eu le-am invatat in cind am fost si eu doar elev incepator. ca " absolvent " acum , este de datoria mea sa ii ajut si pe altii sa intealeaga spiritul Ninpo si sa dovedesc ca am fost un elev demn de maestrul pe care l-am avut .

MJ: Simititi ca va lipseste ceva acum ca nu sinteti in Japonia ?
SKH: Nostalgic vorbind, consider Japonia ca fiind casa inimii mele .Mi-a facut o placere deosebita sa stau acolo si o parte din famila mea locuieste acum acolo.Ar fi placut sa renunt la toata munca pe care o fac acum in vest si sa ma reintorc acolo dar imn acest moment nu cred ca acesta este rostul meu .Este ca si cum ai termina o universitate, cind termini , e gata , trebuie sa pleci si sa incepi adevarata viata in lumea reala, sa vezi de ce esti in stare .daca as fi inca in Japonia acum ar insemna ca m-as asunde de provocarile si realitatile pe care viata te obliga sa le infrunti . Oamenii vad uneori doar "elevul profesionist" care nu isi paraseste niciodata clasa in care invata . Nu , aici este locul unde simt ca trebuie sa fiu .Este extrem de mult de munca aici unde sint si abia am pus lucrurile in miscare .

Aici se incheie interviul cu Shihan S. K .HAYES si nu pot decit sa sper ca el a fost util tuturor practicantilor de NINPO dar si de arte martiale in general pentru a intelege poate mai bine acest spirit BUDO in ansamblu si nu mecanic si mai ales pentru a le mari vigilenta , pentru a vedea dincolo de APARENTE atit in arte martiale cit si in viata in general .

Cristian Laiber , Bujinkan Shidoshi-ho


Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design