Kenpo Karate - Karate Okinawaian, tehnici interne, Jissen Kumite - Raiden Dojo Bucuresti
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Ce este KENPO ?
Programa tehnica
Kata - Pro si Contra
Intrebari Frecvente
Despre instructor
Articole
Clipuri Video KENPO
Curs GRATUIT - INSCRIERI

Cursuri KENPO

   sambata      

    11.30 -13.00

Localizare Sala

Acte Inscriere - PDF

 

 

American KENPO - Metoda lui Ed Parker

  


Maestrul ED PARKER - fondator al American KenpoKenpo Karate, arta martiala desi putin cunoscuta în Europa, este extrem de populara în Statele Unite ale Americii, unde a fost introdusa cu peste 30 de ani în urma de catre marele maestru ED PARKER, de origine hawaiana.

Este interesanta de urmarit si dezvoltarea acestei ramuri din vasta disciplina a KENPO-ului, care a evoluat într-o maniera ceva mai diferita fata de celelalte stiluri de Kenpo.

Originea Kenpo-ului American se afla tot în stilul KOSHO SHOREI RYU KENPO practicat în Hawai, dar versiunea americana a fost mult mai sistematizata, într-o maniera “stiintifica” chiar, de maestrul ED PARKER. Acesta a practicat KENPO în Hawai sub îndrumarea lui William K. Chow. Dupa cum poate unii îsi mai amintesc, William K. S. Chow era una din primele centuri negre acordate de Maestrul JAMES MITOSE, în dojo-ul sau din Hawai, în calitatea sa de succesor oficial al traditiei KOSHO SHOREI RYU.

William Chow s-a despartit de maestrul sau si a început sa predea o versiune proprie de KEMPO (elevii sai confirma faptul ca maestrul Chow pronunta KEMPO si nu KENPO pentru a-si diferentia arta sa), numita mai tirziu KARA-HO KEMPO KARATE. Se spune ca el ar fi facut o revenire la sursele chinezesti, la stilurile sudi-ce din Shaolin, dar totusi, se pare ca el s-a inspirat mai repede din tehnicile circulare promovate de o alta scoala de arte martiale din Hawai – DANZAN RYU JUJUTSU (fratele lui Chow a practicat mult timp DANZAN RYU).

Doi dintre elevii remarcabili ai lui Chow au fost Adrian Emperado – fondato-rul Kajukenbo-ului si ED PARKER – cel care a facut KENPO-ul cunoscut unei lumi întregi. ED PARKER a obtinut centura neagra în 1954 si s-a mutat în America deschizind primul sau Dojo chiar în acelasi an, la numai 23 de ani punind bazele unei asociatii numite Kenpo Karate Association of America.

Aceasta asociatie va deveni în 1959 celebra IKKA (International Kenpo Karate Association). Obtinindu-si licenta în psihologie, ED PARKER se muta în Clifornia si îsi deschide un Dojo al carui nume va deveni si el celebru-Passadena Kenpo Dojo. ancepe sa predea unor celebritati de la Hollywood, si îsi modifica extrem de mult stilul de lupta cautind o sistematizare cit mai logica a tehnicilor de lupta, ajungind pina la adevarate ecuatii ale atacurilor si apararilor prntru o cit mai buna memorare a acestor procedee.

Se pare ca ceea ce a denumit el AMERICAN KENPO este în proportie de 80 % creatie proprie. Oricum, sistemul sau, cu toate denumirile tehnicilor traduse în engleza, cu combinatii simple, eficace, tehnici de arme (bo, nitan-bo) a prins foarte mult la americani si s-a dezvoltat într-un ritm sustinut. Maestrul PARKER a avut o influenta decisiva în acest avint al Kenpo-ului American atat prin atitudinea sa carismatica, cit si prin spiritul sau organizatoric deosebit. Elevi celebri, precum Elvis Presley (3 dan Kenpo), l-au facut si mai celebru. Din pacate, ED PARKER s-a stins din viata la 15 decembrie 1990, lasind în urma sa o arta martiala revolutio-nara dar relativ dezbinata organizatoric prentru ca majoritatea elevilor sai avansati si-au deschis propriile scoli si organizatii independente. Jeff Speakman , 5 Dan Goju Ryu , 6 Dan American Kenpo

Unul dintre cei mai buni si mai fideli elevi ai sai este Jeff Speakman – 5 Dan Kenpo Karate, cunoscut si din numeroase filme de succes “Perfect Weapon 1,2”, “Street Knight” si altele.

Jeff Speakman este fondatorul American Kenpo Karate Systems (AKKA), organizatie ce are ca principal scop reunirea tuturor practicantilor de Kenpo, a tuturor discipolilor lui ED PARKER, într-o organizatie comuna cum este IKKA, lipsita de politica si de orgolii stupide.

AKKA – promoveaza valorile traditionale ale artelor martiale, ale Kenpo-ului în mod special; iata ce spune în acest sens fondatorul asociatiei: “Este însasi natura Kenpo-uluui de a evolua si de a se dezvolta. Aceasta nu înseamna decaderea artei ci, dimpotriva, privita dintr-un punct de vedere corect, aceasta este chiar frumusetea artei pe care o practicam. Nu uitati ca defapt KENPO este o perpetua calatorie si nu doar o destinatie”.

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2008  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design