Kenpo Karate - Karate Okinawaian, tehnici interne, Jissen Kumite - Raiden Dojo Bucuresti
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Ce este KENPO ?
Programa tehnica
Kata - Pro si Contra
Intrebari Frecvente
Despre instructor
Articole
Clipuri Video KENPO
Curs GRATUIT - INSCRIERI

Cursuri KENPO

   sambata      

    11.30 -13.00

Localizare Sala

Acte Inscriere - PDF

 

Traditii autentice KENPO KARATE

SEIKICHI TOGUCHI , 10 Dan SHOREIKAN GOJU RYU

Unul din ultimii mari maestrii ai GOJU RYU - lui

 

    
Toguchi HANSHI , 10 Dan Shoreikan GOJU RYUS-a stins din viata , dupa o suferinta prelungita , SEIKICHI TOGUCHI -10 Dan, cel ce a fost marele maestru al uneia dintre cele mai importante scoli de GOJU RYU OKINAWA , scoala SHOREIKAN GOJU RYU .
 

Hanshi Seikichi TOGUCHI s-a nascut la NAHA pe 20 mai 1917 si el este cel care a fondat unul dintre cele mai importante Dojo-uri de GOJU RYU Okinawaian in TOKYO , SHOREI KAN DOJO . De aici vine si denumirea metodei sale de Karate - SHOREIKAN ( Dojo-ul Curtoaziei si al bunelor maniere ) . Maestrul TOGUCHI a dus mai departe metodele de antrenament pus ela punct de maestrul sau Chojun MIYAGI . ( 1888- 1953 )
 

Maestrul MIYAGI este considerat in mod oficial drept fondator al GOJU RYU-lui . Bazele acestui stil au fost puse in regiunea NAHA , din OKINAWA de catre KANRYO HIGASHIONNA care si-a denumit initial metoda SHOREI RYU . Ceea ce a studiat MIYAGI cu HIGASHIONNA este SHOREI RYU KENPO pentru ca de karate pe vremea aceea inca nici nu ptea fi vorba .DEnumirea de KARATE - ca mina goala “ a fost introdusa de FUNAKOSHI mult mai tirziu , in Japonia , abia prin 1922 ) . MIYAGI a facut si numeroase intoarceri la sursa chineza , aprofundind in numeroasele sale calatorii stiluri precum : Tang Lang Quan ( boxul calugaritei ) , BAIHE QUAN ( boxul cocorului ) XING YI QUAN ( boxul formei vointa ) ROKKISHU - o forma de SHAOLIN . Stilul a primit o denumire initiala de HANKO RYU ( semidur ) dar ulterior maestrul MIYAGI i-a spus GOJU RYU , folosind sintagma GOJU ( forta si suplete ) inspirata de un vechi text chinezesc al artelor martiale , BUBISHI .


Maestrul TOGUCHI nu si-a inceput practica Tode-ului direct cu MIYAGI , ci dupa o perioada in care s-a antrenat cu un alti mari maestriicum ar fi SEIKO HIGA ( 1889 - 1966 ) si MEITOKU YAGI ( 1912 - ) ambii elevi extrem de apropiati ai lui MIYAGI . Acesta din uram , facea parte dintr-o veche familie okinawaiana , ce isi avea radacinile dupa cite se pare in cele 36 de familii de chinezi debarcate in secolul al 14-lea in Okinawa . ( colonia de chinezi din Kumemura - una din teoriile asupra dezvoltarii artelor martiale in Okinawa ) . In prezent Maestrul YAGI este 10 dan Goju Ryu si preda in NAHA , varianta MEIBUKAN GOJU RYU .

Maestrul TOGUCHI a incercat sa duca mai departe acesat cale deschisa de mastrii sai , facid atit studii personale cit si investigind artele martiale chinezesti . Dupa 20 de ani el isi deschide propriul sau Dojo , numit SHOREIKAN , si in semn de respect pentru metoda originara alui Higashionna . popularitatea GOJU RYU -lui in Japonia se datoreaza in mare masura si lui TOGUCHI .

TOGUCHI Sensei intr-o aplicatie Bunkai Kumite cu cel ce i-a fost cel mai apropiat discipol - Toshio Tamano, 8 Dan
         
 SHOREIKAN inglobeaza si numeroase tehnici de KOBUDO Okinawaian . Maestrul TOGUCHI este unul din primii care aduce in japonia traditia luptei cu armele din Arhipelagul Ryukyu . ( nunchaku , tonfa , bo , sai , nunti , kama , etc.) El era un bun prieten al marelui expert Shinken TAIRA - considerat si ca parinte al KOBUDO-ului Okinawaian .
TOGUCHI a fondat o metoda proprie de practica interna , pe baza unor tehnici de Qi Gong aduse din China , denumita DARUMA TAISO - un fel de TAICHI lent , cu accent deosebit pus pe respiratie .


                In domeniul Kata , SHOREIKAN GOJU RYU contine urmatoarele grupe :
- Fukyu Kata ( specific Shorei Kenpo )
- Heishu Kata ( Sanchin , Tensho )
- Kaishu kata ( Saifa , Sanseiryu , Seipai , Seienchin , Supairumpai , Seisan , Kururunfa , Shisochin )
- Kihon Kata ( Gekisai Dai , Sho ) tehnicile de Kumite sunt riguros clasificate astfel :

  • KISO KUMITE ( tehnici de baza )

  • BUNKAI KUMITE ( aplicatii )

  • SHIAI KUMITE ( kumite sportiv, competitional , cu protectii gen Kendo )

  • JISSEN KUMITE ( tehnici reale de lupta )

  • KAISAI KUMITE ( plicatii secrete ascunse in KATA )

             KAISAI NO GENRI este unul dintre cele mai vechi concepte okinawaene si are o extrem importanta pentru intelegerea , corecta a Kata-urilor , preluat si dezvoltat in profunzime de maestrul TOGUCHI . Acest concept se refera la tehnicile de lupta ascunse in KATA . Toate KATA de SHOREI RYU au o profunda semnificatie atit externa , cit si mai ales interna , in ciuda faptului ca anumite miscari pot parea uneori lipsite de sens . KAISAI NO GENRI este cheia unei interpretari corecte pentru aceste KATA “codate” . Aceste semnificatii ascunse se refera atit la energetica miscarii cit si la aplicatia martiala , deci are doua aspecte distincte . Putini maestrii din OKinawa au abordat acest subiect la nivelul la care a fact-o SEIKICHI TOGUCHI . O tehnica ce nu este executata in KATA corect , poate duce nu numai la o miscare ineficienat in lupta dar si la o scadere a randamentului energetic al propriului corp .


In prezent scoala este continuata de ctare SHIHAN TOSHIO TAMANO , 8 Dan , unul din cei mai mari experti de KOBUDO in viata , care duce mai departe traditia NAHATE fondata de Maestrul TOGUCHI .

(c) Cristian Laiber

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design