Kenpo Karate - Karate Okinawaian, tehnici interne, Jissen Kumite - Raiden Dojo Bucuresti
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Ce este KENPO ?
Programa tehnica
Kata - Pro si Contra
Intrebari Frecvente
Despre instructor
Articole
Clipuri Video KENPO
Curs GRATUIT - INSCRIERI

Cursuri KENPO

   sambata      

    11.30 -13.00

Localizare Sala

Acte Inscriere - PDF

 

“ TRADITIA înseamna EFICACITATE ”

Interviu cu Maestrul ZENEI OSHIRO

7 Dan Goju Ryu Karate, 7 Dan Kobudo,

Expert în Stilul Cocorului Alb - Hakutsuru

 

M-am simtit foarte onorat sa pot participa la antrenamente cu unul dintre cei mai reputati maestrii Okinawaieni, expert în Goju Ryu si Okinawa Kobudo – ZENEI OSHIRO, 7 Dan Goju Ryu, 7 Dan Kobudo. Am avut astfel ocazia sa întâlnesc, direct de la sursa, adevaratul spirit al karate-ului vechi okinawaian si pot spune ca aceasta întâlnire cu Sensei Oshiro m-a impresionat profund. Bunkai - Aplicatie de KATA traditional din OKINAWA

La prima vedere, maestrul ZENEI OSHIRO este un om mic de statura, extrem de amabil si politicos, gata sa ajute cu un sfat sau cu o sugestie pe orice pasionat al artelor martiale. Al doilea contact a fost chiar în Dojo, unde am avut onoarea de a ma antrena alaturi de elevii sai avansati – Yudansha în totalitate ( centuri negre ). Aici am avut supriza sa constat ca micul omulet era imposibil de miscat odata ce intra într-o Kamae oarecare, tehnicile sale executate din Hara sugerându-mi forta devastatoare a unui buldozer. În mod normal antrenamentele au debutat cu o încalzire specifica însotita de acea respiratie specifica IBUKI ce energizeaza si tonifica întregul corp, daca este corect executata. Apoi au urmat extenuante combinatii de tehnici KIHON – Renzoku Waza ce au facut ca picioarele sa alunece pe jos din cauza transpiratiei ce curgea pe podeaua recent curatata a Dojo-ului. Am avut apoi ocazia de a studia Kata SANCHIN si de a îmi perfectiona tehnica de cocor alb – HAKUTSURU. Acesta traditie a Cocorului Alb, despre care s-a mai scris în revista “ Arte Martiale “ se presupune a fi una din cele mai ascunse secrete arte martiale din Okinawa, predata în general doar elevilor avansatii, posesori ai centurii negre.

Antrenamentul de KATA era urmat de un studiu de Yakusoku BUNKAI Kumite ( lupta conventionala, aplicatii ale tehnicilor din KATA ) în care am regasit tehnicile specific okinawaiene – lovituri joase de picior, accent pe tehnica de brate, numeroase lovituri si blocaje efectuate cu mina deschisa, pozitii  si garzi compacte, stabilitate si fluiditate.

Incheierea era facuta de obicei cu tehnica de KAKIE – împingerea bratelor, ce poate deveni extrem de obositoare daca se foloseste forta fizica în locul miscarii generate de întreg corpul si de miscarea din bazin – HARA.. 

Cu ocazia discutiilor purtate apoi cu Maestrul ZENEI OSHIRO am avut ocazia sa aflu ca linia pe care a studiat-o provine direct de la HIGA SEIKO, unul din principalii discipoli ai traditiei Shorei Ryu trasmise de MIYAGI Sensei. HIGA SEIKO a fost unul din principalii discipoli ai lui MIYAGI înlocuindu-l pe acesta ori de cite ori el lipsea, plecînd la stagii si cursuri în afara arhipelagului Okinawaian. Câteva nume sonore în Karate-ul Okinawaian, elevi ai lui HIGA SEIKO ar fi : TOGUCHI SEIKICHI, TOSHIO TAMANO ( Shoreikan Dojo – Tokyo ), SHINKO MATOYOSHI – expertul în Kobudo, celebrul  MORIO HIGAONNA.Oshiro Sensei intr-o atitudine tipica - Hakutsuru no Kata

Iata si acest interviu pe care Shihan OSHIRO a avut amabilitatea sa mi-l acorde :

Cristian Laiber : Sensei, ne puteti spune cite ceva din inceputurile Dvs. în artele martiale okinawaiene ?

Zenei Oshiro :  Maestrul meu se numeste HIGA SEIKICHI iar tatal sau era  HIGA SEIKO - unul din primii asistenti ai celebrului Maestru CHOJUN MIYAGI – considerat printre fondatorii stilului GOJU RYU. MIYAGI a fost elevul lui  HIGAONNA KANRYO. Când Maestrul HIGAONA a murit, HIGA  a continuat studiul Karate-ului cu Maestrul MIYAGI. Dupa câte puteti observa linia pe care o transmit eu este cea traditionala – transmisa din tata în fiu – traditia la care am fost format eu, în Okinawa. Cam aceasta ar fi despre Goju Ryu din Okinawa.

C. L. : Sensei, ne puteti spune ceva si despre KOBUDO Okinawaian – tehnicile de arme ce s-au transmis mereu împreuna cu tehnicile de mâna goala.

Z. O.: Da, este adevarat ca stilurile okinawaiene au inclus mereu si tehnici de Kobudo si doar astfel ele pot fi considerate ca predate în întregime. Tehnicile de Kobudo de multe ori, la nivele avansate ne ajuta mult sa ne perfectionam si rafinam tehnica de lupta cu mâna goala. De fapt ar trebui sa va spun ca eu am început studiul artelor martiale cu o alta actuala legenda a Karate-ului GOJU RYU – MIYAZATO Sensei. Cred ca aveam pe vremea aceea cam 5-6 ani. Apoi am studiat sub îndrumarea lui HIGA Sensei. În acest fel am ajuns si la studiul KOBUDO-ului. Am inceput si KOBUDO pentru ca Dojo-ul Maestrului MATAYOSHI se afla foarte aproape de locuinta si Dojo-ul lui HIGA Sensei. Practic am început studiul ambelor discipline aproape simultan. Poate ar mai fi interesant sa amintesc ca în Dojo-ul lui HIGA Sensei  am studiat mult cu un alt expert pe care l-am respectat foarte mult – KYONA Sensei – cel mai bun tehnician din Dojo dar destul de putin cunoscut de actualii istorici ai Karate-ului traditional. KYONA Sensei era el însusi un bun cunoscator al tehnicilor de KOBUDO si de aceea cred ca el mi-a insuflat dorinta de a fi si eu cel putin la fel de bun ca si el.

Maestrul MATAYOSHI era într-adevar un mare expert în arte martiale. El a studiat aceste tehnici cu tatal sau SHINKO MATAYOSHI – o legenda vie între profesorii okinawaieni de arte martiale. Inainte de SHINKO Sensei tehnicile de Kobudo se predau haotic în Okinawa, în grupuri restrânse. Multi profesori predau doar specialitatile lor ( unii preferau o arma, altii 2-3 …) si pentru a cunoaste bine multe arme trebuia sa calatoresti mult.

SHINKO MATAYOSHI Sensei a studiat cu mai multi maestrii si a reunit toate aceste curente minore de Kobudo si a transmis mai departe fiului sau : Bo, Sai, Nunchaku, Tunfa ca arme fundamentale dar ele erau în total peste 20 de tipuri de arme. Lupta libera cu arme nu era practicata în Okinawa pentru ca ranile puteau fi deosebit de grave, chiar mortale de multe ori. Pentru maestrii mei si pentru mine, karate-ul okinawaian si Kobudo-ul formeaza o familie si nu sint ceva diferit.

C. Laiber :    Exista multe stiluri de KOBUDO în Okinawa, de exemplu cum este divizat în prezent Karate-ul ?

Z.Oshiro :     Nu, acest lucru nu prea se întâmpla în Okinawa si nu am sa ma refer aici decit la scolile Okinawaiene pentru ca trebuie facuta distinctia clara între OKINAWA KOBUDO ( arme improvizate de taranii din arhipelagul Ryukyu ) si NIHON KOBUDO – vechile arte martiale din Japonia în care sunt studiate arme clasice ale samurailor mai ales – katana, wakizashi, yari, naginata si altele.   Oshiro Sensei si Cristian Laiber

În ceea ce priveste OKINAWA exista 2 curente ce pot fi considerate majore. Este vorba în primul rind de sistemul predat de Maestrul Matayoshi de care aminteam înainte, predat în prezent de cei mai multi profesori de Kobudo în toata lumea, si cel predat de Shinken Taira. Ar mai fi si alte sisteme de Kobudo dar putin dezvoltate. Poate ca pe viitor si aceste stiluri oarecum minore vor deveni mai bine sistematizate si mai bine cunoscute. Sa nu uitam ca si la început în Okinawa existau 3 forme de To De sau Kenpo : Shurite, Naha te si TomariTe, si iata cîte stiluri diferite putem gasi în prezent.

C.L.:     Ce ne puteti spune Sensei, despre stilul particular de Kenpo Karate practicat de Maestrul MATAYOSHI  ?

Z.O.:     Maestrul MATAOYSHI a fost un mare expert si un mare cercetator al formelor vechi de arte martiale calatorind chiar în China de multe ori pentru a-si regasi originile disciplinei sale. El nu a vrut de la început sa si predea arte martiale – nici Karate si nici Kobudo. Totusi a realizat ca toate cunostintele sale trebuie transmise în continuare si de aceea a început sa explice Kobudo – disciplina mai putin cunoscuta si sistematizata chiar si în tara de origine - Okinawa. În ceea ce priveste lupta cu miinile goale, el a studiat Stilul Cocorului Alb – KINGAI RYU în care a fost initiat de tatal sau - MATAYOSHI SHINKO. Apoi MATAYOSHI Sensei a studiat acelasi stil cu un taiwanez stabilit în Okinawa, retinut de istoria artelor martiale sub numele de GO KEN KI. El a vrut însa, sa pastreze secrete tehnicile de Cocor Alb, datorita pericolului major reprezentat de eficienta lor imediata a stilului în lupta.

C.L.:     Ce Kata exista în Kingai Ryu – Stilul Cocorului Alb ?

Z.O.:     Da, eu stiu ca exista 8 Kata fundamentale în stilul Cocorului Alb dar am învatat de la MATAYOSHI Sensei 3 dintre acestea. HAKAKU este una dintre cele mai cunoscute dintre aceste Kata. Când am început, eram foarte tînar, si Sensei evita sa predea aceste Kata celor mai putin experimentati. Oricum foarte putini elevi de ai lui au învatat aceste Kata. Pina sa plec din Okinawa am reusit sa învat 3 Kata din acest dificil stil. De fapt este suficienta si una singura pentru a se asimila strategiile specifice. Probabil stiti ca in mod traditional, studiul unei Kata dureaza minim 3 ani in Okinawa.

C.L. :    Sensei, ce ne puteti spune despre “ tehnicile ascunse “ ( KAKUSHI BUNKAI ) din Kenpo si Karate-ul Okinawaian ? 

Z.O.:     De fapt nu este neaparat vorba de o “ ascundere “ a aplicatiilor sau a tehnicilor din Kata. În toate Kata traditionale scopul fundamental este de auto-aparare ( Goshin Jutsu ). Acum, odata cu numeroase campioate si competitii, acest scop fundamental a început sa se piarda în practica actuala si Kata devine doar un fel de proba de gimnastica mai mult sau mai putin martiala. De multe ori, practicantii de arte martiale uita ca TRADITIONAL înseamna chiar  EFICACITATE, si nu neaparat frumusete. Când accentul se pune prea mult pe estetica si frumusete, nu mai vorbim de arta MARTIALA traditionala – care era ceva razboinic în sine.

C.L.:     Sensei, revenind totusi la BUNKAI-urile din kata okinawaiene ….

Z.O.:     BUNKAI înseamna pentru mine numeroase posibilitati de studiu si de antrenament în Karate. Aceeasi miscare poate însemna mai multe lucruri în functie de nivelul si de progresul fiecaruia. Dar nu trebuie uitat ca BUNKAI-ul trebuie sa serveasca în auto-aparare si doar astfel se inscrie în formele de antrenament traditional. În BUNKAI nu exista nimic sportiv. Nimic dintr-un campion de karate nu are de a face cu artele martiale autentice unde nu erau arbitrii si public si premii. Trebuia doar ca rana sa nu fie prea grava si sa nu fii ucis.

C.L.:     Sensei,  si totusi, a-ti putea sa abordati mai pe larg conceptul de KAKUSHI BUNKAI  - ( lit. “aplicatie ascunsa” – nota autorului )

Z.O.:     De fapt este vorba aici de  o interpretare de baza a unei secvente dintr-o Kata – un fel de KIHON BUNKAI ce poate fi apoi extins printr-un intens studiu personalizat al fiecarui practicant. Asadar KAKUSHI BUNKAI este un concept ce se traduce prin ideea de studiu personal, la nivel avansat al miscarilor dintr-o Kata. Aplicatia este oarecum “secreta”, dar în sensul ca este vorba de un studiu personal si nu de unul colectiv cu toti practicantii în acelasi timp. Este deci vorba de un nivel de baza de la care fiecare porneste un antrenament personalizat, conform personalitatii sale chiar. Astfel artele martiale nu dezvolta doar partea fizica dintr-o persoana. Imaginatia, creativitatea, spontaneitatea sunt doar o parte din ceea ce antreneaza un Budo traditional. Cercetarea personala este extrem de importanta si nu trebuie neglijata deloc de un adevarat Budoka.C. Laiber alaturi de Oshiro Sensei si de elevi din Dojo-ul dinsului

C.L.:     Sensei, va multumesc foarte mult pentru explicatiile Dvs. extrem de clare care cred ca au facut pe multi sa înteleaga sau sa intuiasca macar o parte din adevaratul Karate Traditional - din Okinawa. Ce ne puteti spune în încheierea acestui interviu ?

Z.O.:     Nu cunosc Romania deloc. Poate am sa vin acolo pentru stagii de pregatire pe viitor, organizate în colaborare cu asociatia Dvs. Ceea ce este important întotdeauna este KIHON. Bazele sunt si vor fi mereu fundamentul Karate-ului si de aceea trebuie mereu repetate indiferent de nivelul tehnic. Lumea trebuie sa vorbeasca mai putin si sa se antreneze mai mult.

C.L. :    Va multumesc foarte mult pentru amabilitatea de care ati dat dovada si nu pot sa nu va marturisesc impresia deosebita pe care mi-au facut-o antrenamentele cu Dvs.

Z.O.:     Si eu va multumesc si sper sa reveniti pe aici cît mai curind pentru ca sunteti binevenit.

 

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design