Kenpo Karate - Karate Okinawaian, tehnici interne, Jissen Kumite - Raiden Dojo Bucuresti
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Ce este KENPO ?
Programa tehnica
Kata - Pro si Contra
Intrebari Frecvente
Despre instructor
Articole
Clipuri Video KENPO
Curs GRATUIT - INSCRIERI

Cursuri KENPO

   sambata      

    11.30 -13.00

Localizare Sala

Acte Inscriere - PDF

 

Traditii Autentice ale Kenpo Karate

 

OKINAWA   KENPO    KARATE

 

       Istoria KENPO-ului atat ca disciplina de origine a multora din actualele scoli de KARATE japoneze si okinawaiene cat si ca disciplina martiala independenta, cu o evolutie paralela si independenta de aceea a KARATE-ului japonez cu diversele lui variante (SHOTOKAN, SHITO RYU, WADO RYU) a avut dupa cum probabil cei ce au citit articolele anterioare stiu, o traiectorie extrem de sinuoasa, uneori doar probabila de lipsa efectiva de confirmari istorice, date exacte.

Oricum, chiar daca cele mai cunoscute forme de KENPO în lume s-au dezvoltat în HAWAI, este vorba de scoala KOSHO SHOREI RYU condusa de membrii clanului MITOSE, aceasta nu înseamna ca nu au existat si scoli de Kenpo în Okinawa care sa-si fi perpetuat aceasta traditie. KOSHO SHOREI RYU KENPO în forma sa actuala, a evoluat din vechea forma a scolii japoneze KOSHO SHOREI RYU la care s-au adaugat multe din elementele de KENPO din Okinawa transmise în principal de controversatul maestrul CHOKI MOTOBU. Desi MITOSE unul din putinii discipoli ai lui MOTOBU a plecat în Hawai, au existat si o serie de discipoli apropiati chiar din Okinawa, Robert A. Trias (1922 – 1990) “parintele Karate – ului american”, expert în Kenpo este de parere ca alaturi de MITOSE, un alt discipol cel putin la fel de talentat a fost si maestrul SHIGERU NAKAMURA. Acest maestru din Okinawa a studiat initial mult timp cu MOTOBU si dupa moartea acestuia a fost pus în situatie de a da un nume efectiv stilului sau, deoarece maestrul MOTOBU, un luptator total si total neinteresat de aspecte teoretice , exterioare, organizatorice, nu-si denumise niciodata practica sa altfel decat simplu KENPO. Dorind ca metoda sa înglobeze principalele forme de KENPO din Okinawa. Maestrul SHIGERU NAKAMURA a optat pentru denumirea globala OKINAWA KENPO devenit mai tarziu OKINAWA KENPO – KARATE (termenul de KARATE cunoscand o puternica popularitate mai ales datorita eforturilor facute de Gichin Funakoshi în Japonia pentru promovarea “noii “arte martiale).

Maestrul NAKAMURA a beneficiat de o formatie complexa ca luptator si aceasta înca de mic.El s-a nascut în orasul NAGO din Okinawa în 1892 si a început studiul artelor martiale chiar cu o disciplina extrem de secreta în insula. Este vorba de TUITE sau TOIDE un fel de jujitsu pur Okinawaian derivat direct din metdele chinezesti de lupta corp la corp QINNA cu numeroase lovituri in punctele vitale KYUSHO.

Aceasta disciplina a studiat-o cu tatal sau NAKAMURA KEIKICHI si cu unchiul sau NAKAMURA SHINKICHI buni prieteni ai familiei MOTOBU – una din cele mai vechi familii din Okinawa. Si în prezent MOTOBU RYU TOIDE este o metoda extrem de putin cunoscuta pentru ca ea era un fel de prorprietate exclusiva a familiei regale a arhipelagului RYUKYU. CHUYO MOTOBU era atunci conducator al acestei scoli si era un bun prieten al familiei NAKAMURA, si astfel s-a ajuns si la celebrul CHOKI MOTOBU, cel ce provoca atatea dueluri mortale. În acest fel tanarul SHIGERU NAKAMURA devine un elev apropiat al lui CHOKI MOTOBU mostenind de la acesta atat pasiunea pentru lupta libera cat si pentru studiul unor KATA vechi cum ar fi NAIHANCHI (NAI-FUAN-CHI în chineza ) – forma originara chinezeasca cea anterioara sintetizarii celor trei TEKKI din stilurile moderne.

       CHOKI MOTOBU I-a fost tanarului NAKAMURA un mentor spiritual, ca si lui MITOSE de fapt si chiar l-a îndrumat sa studieze arta luptei cu marii maeestri ce îi erau contemporani cum ar fi deja celebrii YASUTSUNE ITOSU, KANRYO HIGAONNA, KENTSU YABU, HANASHIRO CHOMO. De asemeni NAKAMURA a studiat traditiile de arme ale luptatorilor din Okinawa-KOBUDO si KOBUJUTSU sub îndrumarea unui alt maestru recunoscut KUNYYYOSHI SHINKICHI, supranumit “BUSHI” sau KUNYOSHI-NO-TAMME. Bun conoscator deja al principalelor metode de lupta din Okinawa- KENPO,TO-DE,KARATE ,KOBUDO si chiar arta secreta a luptei corp la corp si a loviturilor pe puncte vitale TOIDE, la 43 ani,NAKAMURA, deschide primul DOJO al sau chiar în orasul natal NAGO unde preda aceste tehnici sub denumirea generica de “OKINAWA-TE”. Odata cu începerea razboiului, a batailor din Pacific, a bombardamentelor în Okinawa si dojo-ul lui NAKAMURA ca si altele, este distrus si recladit abia la începutul anilor ’53. De acasta data NAKAMURA, prefera denumirea de OKINAWA KENPO pentru tehnicile transmise elevilor sai.

În 1965 împreuna cu maestrul SHIMABUKURO ZENRYO fondator al unei variante de SHORIN RYU KARATE numita KARATE CHIBU-SHORIN-RYU, SHIGERU NAKAMURA pune bazele primei Federatii Okinawaiene de Kenpo, federatie ce include si scoli traditionale de Karate ce luptau în sistemul Full Contact cu sau fara protectii. Mai tarziu, calcand orice traditii orientale rigide si absolute NAKAMURA îsi denumeste sistemul Full Contact KENPO KARATE socand astfel unii maestri din Okinawa dar propulsandu-si arta într-un mod deosebit în Statele unite. Aceasta este doar una din fetele “traditiei nonconformiste” a KENPO-ului adevarat unde ideea de lupta e cu mult dinoclo de aparente exterioare.

Tehnica de OKINAWA KENPO

Antrenamentele conduse de SHIGERU NAKAMURA erau extrem de dure în spiritul traditiei mostenite de la “razboinicul “ CHOKI MOTOBU. Nu existau foarte multe KATA: doar variante de SANCHIN si TENSHO, NAIHANCHI si înca 5-6 KATA. Însa aceste KATA erau studiate cu toate aplicatiile lor (BUNKAI-uri) aplicatii care de multe ori se executa diferit pe mai multe nivele.

Se studiau apoi tehnici de KUMITE conventional în paralel cu o buna aprofundare a tehnicilor de baza si apoi “experienta”era castigata prin KUMITE-ul liber, lucrat cu un contact din ce în ce mai puternic regulile fiind minime.  De asemenea se învatau o serie întreaga de tehnici de lupta corp la corp TOIDE, nu la fel de rafinate ca în scolile japoneze (nu toate evident). Practicantii avansati studiau si OKINAWA KOBUDO mai ales tehnici de BO, NUNCHAKU, SAI, TONFA - armele cele mai cunoscute.

Uneori SHIGERU NAKAMURA folosea protectii în antrenamente asemanatoare cu cele folosite si astazi pentru ca ei sa fie cat mai constienti de farta unei lovituri reale.Oricum tehnicile lui nu au ramas aceleasi ci s-au schimbat adaptandu-se permanent la realitatile cotidiene. HIGA HIROYUKI un bun discipol al lui NAKAMURA, pionoer al OKINAWA KENPO în S.U.A. a integrat în aceasta scoala si tehnici speciale de autoaparare (goshinjutsu) si de dezarmare a adversarilor înarmati cu diverse arme. De asemeni au fost integrate în marea majoritate a sistemelor de KENPO, tehnicile filipineze de lupta cu doua bastoane denumite KALI (Escrima), alaturi de celelalte arme din arsenalul KOBUDO.

Succesorii lui NAKAMURA SHIGERU

       Dintre acestia putem mentiona mai ales pe HIGA HIROYUKI stabilit în America si promovînd KENPO-ul alaturi de cu mult mai celebrul Ed PARKER venit din HAWAI.

        TAKETO NAKAMURA,  fiul lui SHIGERU a ramas sa conduca scoala fondata de tatal sau ca actual SOKE. ODO SEIKICHI este un alt discipol al lui SHIGERU ce si-a fondat apoi o scoala proprie SHUDOKAN KENPO destul de apropiata de OKINAWA KENPO dar cu oserie de KATA preluate din SHURI-TE si unele KATA proprii de KOBUDO.

        Poate cel mai cunoscut discipol al lui SHIGERU stabilit si el în S.U.A. a fost SEIYU OYATA expert si în TOIDE/TUITE si în KYUSHO-JUTSU (lovirea punctelor vitale). Deci dintre cei mai buni elevi ai sai sunt nimeni altii decat GEORGE DILLMAN si celebrul campion american JOE LEWIS.

de Cristian LAIBER

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2008  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design