Kenpo Karate - Karate Okinawaian, tehnici interne, Jissen Kumite - Raiden Dojo Bucuresti
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Ce este KENPO ?
Programa tehnica
Kata - Pro si Contra
Intrebari Frecvente
Despre instructor
Articole
Clipuri Video KENPO
Curs GRATUIT - INSCRIERI

Cursuri KENPO

   sambata      

    11.30 -13.00

Localizare Sala

Acte Inscriere - PDF

 

Traditii Autentice ale Kenpo Karate

 

KAJUKENBO - O  versiune originala de KENPO KARATE

 

 

Dupa ce maestrul Ed K . Parker a introdus in Statele Unite Kempo-ul practicat de el in Insulele Hawaii,cu unul dintre cei mai buni discipoli ai lui Sensei James Mitose,conducatorul scolii Kosho Shorei Ryu Kempo,multi dintre elevii sai americani si-au sintetizat propriile versiuni de Kempo-Karate.Toate aceste variante formeaza in prezent un curent extrem de puternic in artele martiale actuale,cunoscut ca American Kempo.Initiat chiar de Ed Parker,acest curent a prins extrem de mult in Statele Unite,mai ales datorita denumirilor traduse in limba engleza pentru toate tehnicile si a unei foarte riguroase sistematizari a tehnicilor de baza si a kata-urilor.Pentru a va putea face o idee despre tehnicile de American Kempo poate va amintiti unele din filmele lui Jeff Speakman 5 Dan Kempo-elev direct al lui Ed Parker.(Arma Perfecta,Lovituri Perfecte,Cavalerul Stazii).

Revenind la subiectul articolului trebuie mentionat ca titlul Kosho Shorei Kempo,desi cel mai vechi stil de Kempo,nu a fost unicul stil de Kempo ce s-a dezvoltat in Hawaii. In perioada 1949-1952 a luat nastere in cartierul Palomas unul dintre cele mai rau famate din aceea vreme din Hawaii o noua varianta de Kempo,ce s-a dorit o scoala de sinteza in care sa se regaseasca toate tipurile posibile de tehnici martiale si care sa acopere toate distantele posibile in lupta numita KAJUKENBO.Cel ce a luat initiativa sintetizarii acestei scoli a fost un maestru hawaiian al unei versiuni de Kosho Shorei ryu Kempo numita Kara-Ho Kempo,Siju Adriano Emperado au fost si alti 4 experti

  • Peter Choo - Tang Soo Do

  • Frank Ordonez -Sekei Jujutsu

  • Joe Holk - Kodokan Judo

  • Clarence Chang - Sil Lum Pai Kung Fu(versiune de Shaolin Quan Fa).

Denumirea scolii a fost data de initialele celor 4 mari stiluri de origine:

  • KA - Karate (numele sub care era practicat Tang Soo Do-ul acolo);

  • JU - Jujutsu/Judo

  • KEN - Kenpo

  • BO - Chinese Boxing.

Cei cinci temerari luptatori au hotarat ca stilul lor sa nu contina nici macar o singura miscare in plus sa ocupe un timp ce ar fi putut fi vital intr-o lupta adevarata. Filozofia lor de lupta se asemana cu JEET KUNE DO -ul lui Bruce Lee si ei au tinut neaparat sa verifice in realitate fiecare tehnica ce urma sa fie inclusa in KAJUKENBO,sa-si determine astfel atat punctele slabe cat si punctele vulnerabile.Aceasta verificare pe campul de lupta a fost facuta chiar in cele mai periculoase locaruri din rau famatul cartier Palomas din toata insula(Hawaii).

Tehnicile care erau eficiente erau retinute si rafinate ajungandu-se pana chiar la codificarea lor sub forma de Kata,numite la inceput chiar "Palomas"Quins. Intr-un timp destul de scurt,cei 5 razboinici au ajuns foarte cunoscuti in localurile din Palomas si cum nimeni nu mai avea indrazneala sa se lupte cu ei,au inceput sa cutreiere si alte mahalale marinaresti mai ales in cautarea provocarilor.Oricum,KAJUKENBO defenise o arta martiala extrem de reputata in Hawaii,astfel ca cei 5 erau mai multi rugati sa predea decat provocati la lupte.

Din punct de vedere tehnic,KAJUKENBO contine toate tehnicile de lovituri de picioare si brate preluate la origine din Tang Soo Do si Kosho Shorei Ryu,un vast arsenal de tehnici rapide de brate,gen Wing Chun,preluate din stilurile chinezesti sudice,si evident, multe tehnici articulare specifice scolilor de Jujutsu si Chin-na.

In afara de acestea scoala include numeroase trucuri etrem de utile in lupta reala de strada si tehnici de arme - mai ales Kali/Escrima. Accentul era pus nu atat pe studiul tehnicilor direct cu partener ,pe ideea de lupta ce trebuie castigata neaparat odata ce conflictul a fost declansat.Nu se folosea acel"Ikken Hisatssu"(o lovitura - moarte sigura);Kajukenbo se merge pe un maxim de lovituri ,aplicate cu viteza mare in punctele vitale (Kosho Shorei Kenpo).Antrenamentele de Kajukenbo - Kenpo se desfasoara in sistem full - contact dar si semi - contact pentru copii si incepatori.

Ceva mai tarziu, Adriano Emperado a adaugat sistemului sau si tehnici speciale pentru controlul energiei interne CHI, prin respiratie si meditatie.

KAJUKENBO este in prezent destul de raspandit in intreaga lume existand foarte multe dojo-uri - in Statele Unite, America de Sud, iar in Europa cel mai bine popularizat este in Spania iar Honbu Dojo este in Hawaii.

 

de Cristian LAIBER

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2008  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design