TAKEDA RYU SoBudo - Arte Martiale Traditionale in Bucuresti - AIKIJUTSU - IAIDO - JODO - KENJUTSU - JUKENPO
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric, origini
Aikido sau Aikijutsu ?
Iaido si Kenjutsu
Jodo si Shugijutsu
Ju Kenpo
Shuriken Jutsu
Bu Jutsu Ido
Programa Tehnica
MEDIA (pdf, video)
DVD - Takeda Ryu
Articole
Intrebari Frecvente - FAQ
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

Click pt : Programul antrenamentelor - Locatia salii(click pe imagine pt detalii)

 

JU KENPO Takeda Ryu

     "Arta Supla a Pumnului"

 

Ju= suplu

Kenpo = arta pumnului

           Ju Kenpo s-ar putea deci traduce prin "arta supla a pumnului". Kenpo la japonezi desemneaza metode de lupta de origine chineza (Chuan Fa) bazate mai ales pe tehnici de lovituri aplicate cu mainile si picioarele.

           Practic, Ju Kenpo Takeda Ryu combina tehnici de lovituri de origine chineza probabil cu forme de Jujutsu antic japonez.  ( pentru relatia intre Jujutsu - Aikijutsu , vezi FAQ). Primele 3 tehnici care se studiaza in Aikijutsu sunt tehnici de Atemi Waza - adica de lovituri, doar ca maniera de executie specifica artei AIKI este mult mai armonioasa. La un nivel de baza - aceste tehnici se pot aplica ca simple lovituri, dupa eschive ce protejeaza corpul de atacul advers.

           Interesant de remarcat ca O Sensei Ueshiba, fondatorul Aikido-ului modern spunea, poate paradoxal, ca "Atemi (lovitura) reprezinta 99% din Aikido". Aceasta poate fi paradoxal pentru practicantii unui Aikido modern ce a lasat in urma orice urma de martial in favoarea unei pledoarii pentru etica, morala, un mod de viata armonios. Daca tinem insa cont de inceputurile lui Ueshiba sensei pe calea martiala, e util sa ne amintim de Jigoku Dojo - Dojoul infernului unde armonia tehnicilor lui Ueshiba era deplina dupa ce un pumn bine plasat umplea nasul adversarului de singe. Aikido ? ....Nu...Probabil primele nivele de Aikijutsu Daito Ryu (Shoden, Chuden) - numite si Aiki Jujutsu. Aikido-ul sau final, pe care il retin oamenii, era nivelul final al scolii Daito Ryu - tehnici de predarea Ki-ului (acumulare, directionare) unde sigur ca lovitura fizica nu mai conteaza.

        Acum putem deja sa mergem mai departe si sa dam o explicatie mai ampla asupra progresiei in Takeda Ryu pe ideea JuKenpo - Aiki Jujutsu - Aikijutsu.Sesnei Maroteaux aplicand Sokuto Geri Chudan din Ju Kenpo Takeda Ryu

- primul nivel este unul mai brutal, unde chiar daca vrem nu putem controla miscarile...si fara sa vrem ajungem la lovituri ...deci eschive, lovituri....Ju Kenpo..Controlul este aproape minim.

- nivelul urmator este al unei supleti mai elaborate (Ju), dupa eschiva si eventiual lovitura ...folosim si miscarea adversarului, pentru a-l controla prin tehnici articulare - Aiki Jujutsu (de retinut temenii "dupa", "eventual", "control")

- nivelul final, include folosirea constienta a KI-ului (energiei) propriu si pe cel al adversarului, extinderea propriei sensibilitati, a gradului de perceptie si constientizare...Actiunea de aparare nu se mai face "dupa", ci in acelasi timp cu tehnica adversarului...Aceasta este armonia AI. Controlul este total, intentia proprie este redusa la 0 ( A se vedea povestea unei pisici si a artei sale minunate)

JUKENPO este un fel de KARATE ?

Da si nu ....depinde ce intelegem prin Karate. Daca intelegem o metoda de lupta cu mina goala (kara = vid, te = mina) da, ele se apropie...mai ales ca sursa chineza este oarecum comuna. Dezoltarea insa este diferita. Karate-ul este o disciplina dezvoltata in Okinawa de taranii care trebuiau sa supravietuiasca invaziei japoneze. Ju Kenpo Takeda Ryu era predat ca sistem militar anex, alaturi de tehnici de sabie si alte arme. Je Kenpo s-a dezvoltat adaptat unei lupte cel putin intr-o armura usoara, pe principii foarte rationale :

- lovituri de picior joase sau medii, din saritura doar in caz ca adversarul e deja dezechilibrat

- tehnici de brat : blocaje extrem de puternice, executate din pozitii foarte joase, pentru a spulbera atacul advers , tehnici de atac masive, executate din unghiuri.

- tehnici ocazionale de control, proiectii la sol, contra procedee.


          JuKenpo se preda alaturi de Aikijutsu si Iaido (discipline fundamentale) in cadrul Raiden Dojo Bucuresti

      marti : 20.30 - 22.00      vineri : 19 - 20.30    duminica : 9 - 11

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design