TAKEDA RYU SoBudo - Arte Martiale Traditionale in Bucuresti - AIKIJUTSU - IAIDO - JODO - KENJUTSU - JUKENPO
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric, origini
Aikido sau Aikijutsu ?
Iaido / Kenjutsu
Jodo / Shugijutsu
Ju Kenpo
Shuriken Jutsu
Bu Jutsu Ido
Programa Tehnica
Video Clipuri
DVD - Takeda Ryu
Intrebari Frecvente
Articole
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

Click pt : Programul antrenamentelor - Locatia salii(click pe imagine pt detalii)

Sensei Maroteaux in postura GYAKU TO din IAIDO Takeda Ryu - copyright AiKi Goshindo France

   

        Esenta IAIDO TAKEDA RYU

 

de Roland J.Maroteaux, 5 Dan Iaido        

 

    Arta japoneza a sabiei nu este doar un simplu fel de scrima. Nu numai ca tehnicile trebuie aplicate cu circumspectie si precizie, dar si corpul trebuie sa fie in armonie cu tehnica, adoptand mereu pozitii suple si drepte. Aici este extrem de important de amintit, ca Iaido Takeda Ryu implica un studiu aprofundat al respiratiei abdominale care permite lansarea unor Kiai-uri exact la momentul potrivit, acela al impactului lamei.

     Rapiditatea executiei, de asemenea a eschivelor si a blocajelor, a contra-atacurilor si a deplasarilor, devine un factor esential in aprofundarea tehnicilor de sabie. Aceste tehnici de sabie sunt practicate in Takeda Ryu sub doua forme si anume Tachi Ken Jutsu (lupta efectiva in picioare) si Iaido – scoaterea efectiva a sabiei din teaca. De asemenea mai exista un element foarte important, a fi mereu in armonie cu adversarul, atat pe plan fizic cat si pe plan mintal, sperand mereu si a dobandi victoria dar fara ca aceasta sa fie un element legat doar de noroc sau intamplare. In Takeda Ryu Iaido, trebuie mereu pastrat in minte gandul ca adversarul poate fi un expert redutabil intr-o scoala de arte martiale care nu va renunta la lupta decat cand aceasta va fi singura optiune ramasa disponibila.

Atunci cand doi samurai se infruntau pe vremurile de glorie ale Japoniei medievale, ambii stiau clar ca unul din ei va muri, dar nu stiau care.

 

Chiar daca Iaido Takeda Ryu este una din disciplinele fundamentale ale scolii Takeda in prezent si deci este accesibila oricui, starea de spirit necesara nu este foarte raspandita in occident si putini sunt capabili sa o dobandeasca prin antrenament.La un foarte inalt nivel, studiul Nuki Waza de exemplu permite taierea cu sabia exact acolo unde este fixata privirea. La un nivel si mai inalt, se poate tinde spre a lovi exact acolo unde privirea a fost fixata pe adversar, iainte de inceperea efectiva a luptei.

Practic arta Iaido consta in a scoate lama din teaca pentru a lovi primul adversarul care ataca si el in acelasi timp intr-un mod total imprevizibil. Pentru a atinge astfel de performante greu de imaginat trebuie antrenata atat tehnica cat si mai ales spiritul. Spiritul se antreneaza prin a nu se fixa pe nimic in momentul in care se sesizeaza intentia adversarului de a ataca, oate altfel spus, spiritul trebuie fixat asupra ansamblului om – sabie, fara a remarca ceva particular. Multi incearca sa urmareasca sabia adversarului, dar aceasta este o eroare care trebuie evitata. Poate unii vor comenta ca este usor de explicat din vorbe. Asa si este ! Este nevoie de un antrenament asiduu si intens, executat cu o mare concentrare care sa permita aceasta stare de sublimare. Spiritul trebuie sa ramana mereu atent si sa nu fie distrat de nimic din cele ce se afla in jurul sau. Marii maestrii spun ca perfectiunea incepe sa se intrevada, atunci cand spiritul practicantul sufera aceasta transmutatie din corpul sau, catre lama sabiei pe care o manuieste.

 

Iaido practicat in cadrul scolii Takeda Ryu este pastrat si transmis exact in forma in care era el aplicat pe campul de lupta, cunoscand o mare varietate de tehnici precum si de aplicatii ale acestora.Doar spiritul este cel care se poate acorda gestului permitand dobandirea unei dexteritati la inceput deosebite, apoi si a unei maiestrii autentice. Acesta este singura cale posibila catre perfectiune si ea este accesibila oricui , doar prin antrenament…

 

In Romania, Iaido Takeda Ryu este predat de Instructorul Sef al Takeda Ryu Romania, Sensei Cristian Laiber, 1 dan Iaido Takeda ryu, 5 dan Aikijutsu Takeda Ryu.

 

            Antrenamente IAIDO la  RAIDEN Dojo Bucuresti (locatie) - vineri 19.00 - 20.30

Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2006  RAIDEN DOJO  - Ryuko Media Web Design