TAKEDA RYU SoBudo - Arte Martiale Traditionale in Bucuresti - AIKIJUTSU - IAIDO - JODO - KENJUTSU - JUKENPO
    Despre club Cursuri  -   Intrebari Frecvente VideoDojo  -   Stagii  -   BudoSHOP  -  NewsList  -  Cum ajung ? -  Contact      
Istoric, origini
Aikido sau Aikijutsu ?
Kenjutsu si Iaido
Jodo / Shugijutsu
Ju Kenpo
Shuriken Jutsu
Bu Jutsu Ido
Programa Tehnica
MEDIA (pdf, video)
DVD - Takeda Ryu
Articole
Intrebari Frecvente - FAQ
Sensei C.Laiber
Shihan Maroteaux
 
CURS GRATUIT
Acte Inscriere - PDF

 

 

 

 

 

Click pt : Programul antrenamentelor - Locatia salii(click pe imagine pt detalii)

 

Bu Jutsu Ido  - forme terapeutice ale scolii Takeda

 

         Scoala Takeda pastreaza mai multe forme terapeutice, tehnici similare cu cele martiale aplicate insa in alt sens. Este una din marile valori ale unei scoli traditionale - aceleasi tehnici si principii care pot fi aplicate in ambele sensuri :

- pentru a controla un adversar (o victima a unor probleme cu siguranta, a unui dezechilibru, cel putin de ordin psihic) si nu de a il ucide sau rani ..

- a controla si a restabili echilibrul unei persoane aflate in suferinta (din nou un dezechilibru intern, energetic, transpus ulterior in afectiuni chiar de ordin fizic.

Takeda Ryu Bujutsu Ido are mai multe componente :

GOSHIN TAISO

- se poate traduce prin miscari (taiso) pentru a te proteja singur (goshin) , deci un accent deosebit este pus pe partea de profilaxie

In esenta Goshin Taiso consta in tehnici specifice de relaxare,meditatie de tip Zen, forme de respiratie corecta si completa. Exercitiile dinamice ale tehnicilor de Goshin Taiso sunt un fel de intinderi ca vor ajuta la un deblocaj articular ...ele de multe ori au chiar forme ce amintesc de arta martiala....deplasari si forme de Ukemi (contactul cu solul)

Este esential ca in cadrul practicii martiale corpul sa fie protejat - din nou conceptul de Goshin - iar formele de Goshin Taiso nu fac decit sa contribuie la aceasta stare de confort permanent in lupta sau in afara ei. Aceste tehnici ajuta chiar corpul sa primeasca mai bine socurile, nu lasa organele interne sa fie afectate. Este vorba de un fel de masaj indirect , prin miscare si respiratie (Kokyu) care intaresc corpul, lent, gradat, de la interior catre exterior fara nici un efect advers.

Asemenea tehnici exista in orice scoala traditionala, pentru ca protectia, ideea de auto aparare este un concept mult mai larg decit simpla blocare a atacului advers si a lansa un contra atac naucitor. Este arta de a pastra acel echilibru, acea armonie (AIKI),al carei rezultat final este neutralizarea conflictului chiar inainte sa apara....o perceptie atit de fina si de subtila care anuleaza pur si simplu actiunea adversa intr-o maniera simpla si naturala...

Revenind la practica Goshin Taiso ,regasim aici :

- intinderi si pozitionari ale corpului pentru deblocarea coloanei vertebrale ( se spune ca imbatrinesti cu adevarat abia cind coloana devine rigida)

- tehnici de respiratie (Kokyuho) in miscare pentru a facilita aerisirea completa a plaminilor, circulatia aerului fiind in strinsa legatura cu energia interna KI

- cautarea unei stabilitati mobile, gasirea acelui centru (Haragei) ce controleaza orice actiune atit in Dojo cit si in afara lui ( Tai Sabaki)

- tehnici de intindere si deblocare articulara la diverse nivele : incheieturi, coate, umeri, genunchi, glezna, etc

- stimularea traseelor energetice (meridiane) prin forme de presopunctura (shiatsu) si masaje specifice.

Multi experti japonezi de arte martiale, in orient, predau aceste discipline ca scoli complete, predind atit formele martiale in dojo dar fiind si medici, aplicind practic aceleasi principii dar intr-o alta forma - terapeutica. De multe ori , pacientii vin la tratament si descopera artele martiale , realizind ca se pot depasi pe ei insisi....sau invers..vin la sala de antrenament si isi transforma violenta in ceva superior, in echilibru si devin interesati de practici terapeutice... Se poate spune chiar ca artele martiale sunt chiar o adevarata homeopatie a violentei !


Index | Despre noi | Cum ajung ? | Cursuri BudoSHOP  | Contact  |  Inscriere                                                © 2012  RAIDEN DOJO